Att antioxidanter är nyttiga vet vi vid det här laget. Detta livselixir som bromsar åldrandet finns i frukt och grönsaker och grundregeln är att ju färgrikare de är, desto nyttigare är de. Nu kan du även ta hjälp av ORAC-listan för att veta hur du får i dig maximalt med antioxidanter.

När du delar ett äpple blir skärytan ganska snart brun och missfärgad. Droppar du däremot några droppar citron på äppelhalvan kommer den att behålla sin naturliga färg. Citronen innehåller c-vitamin som är en antioxidant. Den bekämpar de skadliga effekterna av syre, de så kallade fria radikalerna. 

 
Antoxidanterna gör exakt samma jobb i din kropp. De har till uppgift att skydda cellerna mot de fria radikalerna och förebygger med andra ord skador på kroppens celler. Den främsta effekten av det är att den bromsar åldrandet, framför allt i hjärnan.

Antioxidanter måste vi tillföra kroppen
Antioxidanter är ett samlingsnamn för vitaminer A, C och E, mineraler, aminosyror, enzymer och fytokemikalier. Antioxidanter finns redan naturligt i kroppen men eftersom fria radikaler bildas i sådan mängd i kroppen, främst genom syret i luften vi andas, resulterar detta i ett underskott. Därför behöver vi äta mat som innehåller mycket antioxidanter.

ORAC betyder Oxygen Radical Absorbance Capacity, ett mått på hur mycket antioxidanter ett livsmedel innehåller, och har visat sig vara det mest gångbara sättet att mäta antioxidanthalten i maten. Mättekniken är framtagen av forskare vid Tufts University i Boston. Varje födoämne har fått ett ORAC-värde som anger hur stor förmåga maten har att neutralisera de skadliga fria radikalerna.

Orac-värdet säger inget om energitätheten i maten. Mörk choklad har till exempel extremt högt ORAC-värde, men det är inte bra att äta för mycket eftersom det innehåller en hel del energi.


Torkat korngräspulver och blåbär
Du bör få i dig 3 000 - 5000 antioxidanter per dag. Orac-listan toppas av torkat korngräspulver, vilket vi inte äter allt för ofta, därefter mörk choklad och torkade plommon. Först på fjärde plats kommer det bär som blivit mest känt för att innehålla många antioxidanter, nämligen blåbär, tät följt av granatäpplen och russin.

Det är inte alldeles lätt att vara konsument och veta vilken mat som är nyttigast och vad du ska välja.

Vårt råd är att när du står där med två likvärdiga livsmedel i handen så välj den med lågt GI. Har sedan både livsmedlen lågt GI då kan ORAC-värdet vara en hjälp att välja.

ORAC-toppen
Per 100 g 

Korngräspulver - 25 500
Mörk choklad - 13 120
Torkade plommon - 5 770
Blåbär - 3 400
Granatäpplen - 3 307
Russin - 2 830
Björnbär - 2 036
Tranbär - 1 750
Vitlök - 1 662
Jordgubbar - 1 540
Spenat - 1 260
Hallon - 1 220
Grönkål - 1 170
Squash - 1 150
Plommon - 949
Alfaalfa groddar - 930
Broccoli - 890
Rödbetor - 840
Avokado - 782
Apelsiner - 750
Röda druvor - 739
Röd paprika - 710
Körsbär - 670
Gröna druvor - 650
Kiwi - 610
Blodgrapfrukt - 483
Kidneybönor - 460
Lök - 450
Majs - 400
Aubergine - 390
Blomkål - 385
Gröna ärtor - 375
Sötpotatis - 300
Kål - 295
Sallad - 265
Nätmelon - 265
Bananer - 210
Äpplen - 207
Tofu - 205
Haricots verts - 200
Morötter - 200
Tomater - 195
Zucchini - 176
Aprikoser  175
Persika - 170
Päron - 134
Vattenmelon - 100
Gurka - 60

Rekommenderat ORAC dagsintag: 3 000-5 000

Publicerad: 2018-08-03

Tillbaka