Svenskar är ett brödälskande folk. Och av tradition handlar det till stor del om sötat bröd. Förklaringen sägs vara att vi under krigstiden, i mitten av 1900-talet, hade underskott av vete men ett överskott av socker från betor och därför drygade ut brödet med just socker.

Mycket riktigt är de mest sålda brödvarianterna också sötade. Man ska inte låta sig luras av en mörk färg, ofta är de sötade med sirap som exempelvis kavring, vörtbröd eller Lingongrova (Sveriges mest sålda bröd).

För de allra flesta är det en god idé att minska på mängden bröd. Eller åtminstone byta till en bättre variant. Se också till att påläggen blir bra och utgör den ”största delen” av mackan. Det finns egentligen ingen anledning att använda margarin eller smör på bröd – då är det bättre att ta en extra skiva ost och toppa med en tomatskiva eller en bit paprika.

Vad avgör ett livsmedels GI-värde?

Knäckebröd
Klassiskt knäckebröd bakas på fullkornsråg och är ett utmärkt alternativ med lågt GB. Det finns inget bröd som innehåller mer fibrer än knäcke. Dessutom innehåller en skiva knäckebröd bara ungefär hälften så mycket kolhydrater som en skiva vanligt bröd. Fullkornsråg har också många andra hälsovinster och det visar sig att insulinpåslaget blir avsevärt lägre än vad man skulle tro om man bara tittar på GI-värdet.

Välj bara knäcke som bakas på fullkornsråg. Bara för att brödet är torrt och krispigt betyder det inte att det är nyttigt (bara att man tömt det på vatten – jämför exempelvis med skorpor som inte alls är särskilt nyttiga). Extra plus för knäcke bakas på surdeg.

Surdegsbröd
De senaste åren har inneburit ett stort uppsving för surdegsbröd. På goda grunder. Smaken är väsensskilt bättre än industriproducerat jäst-bakat bröd. Dessutom är hållbarheten längre och GI-värdet lägre.

Surdegsbröd kan bakas på alla möjliga mjölsorter och de får därför olika karaktär och näringsvärden. Undvik helst vetemjölsbaserade bröd och välj hellre de som bakas med rågmjöl. Utan tillsatt socker. Klassiska exempel är pumpernickel, rågkusar eller rallarhalvor. Rosta dem gärna – då blir de godare samtidigt som GI-värdet sjunker något.

Ris och pasat har hög belastning!

Bovetebullar
Det går utmärkt att använda bovete eller quinoa för att baka bröd. Dessa är glutenfria och har lägre GI-värden.

Osötat fullkornsbröd
Klassiskt tyskt fullkornsbröd med hela korn eller frön är utmärkta alternativ till den söta bondlimpan. De är i de allra flesta fall helt utan socker och bakas ofta på råg. Högt fiberinnehåll. Stort plus om det finns hela kärnor i brödet – då sjunker GI-värdet. Rosta gärna brödet så blir det både godare och nyttigare.

Källa: Den nya GI-metoden av Ola Lauritzson

Publicerad: 2019-11-12

Tillbaka