Hostig? Glöm te och honung – du hittar hjälpen i en rykande kopp choklad.

Det är kakaons naturliga rikedom på teobromin, det ämne som kopplas till choklad som sägs vara verksamt även mot hosta.

I studien fick försöksgrupperna först äta hostmedicin med antingen teobromin, placebo eller kodein – det ämne som motverkar hosta i traditionella mediciner.

För att framkalla hostattackerna gav man deltagarna capsaicin, ämnet som gör chili så starkt, och som används inom forskningen för att framkalla hosta manuellt. Sen mätte man skillnaderna i mängden hostframkallande medel som krävdes för att få respektive grupp att börja hosta.

Det krävdes tre gånger så mycket capsaicin för att få personerna i kakao-gruppen att börja hosta, jämfört med övriga deltagare.

Mängden teobromin som försökspersonerna fick har inte några biverkningar eller andra negativa hälsokonsekvenser menade forskarna.

Den motsvarar ganska exakt två koppar varm choklad, något som en svensk läkare i Norrköping också ordinerar sina patienter vid hostbesvär

Publicerad: 2018-09-18

Tillbaka