Som vegetarian behöver du få i dig tillräckligt med vitaminer och mineraler. Du som är lakto-ovo-vegetarian har lättare att få i dig det du behöver av såväl proteiner som vitaminer och mineraler. En förutsättning är dock att du använder mjölk och ägg i matlagningen i tillräcklig mängd, det vill säga varje dag.

 

• Ät mer protein än vad som brukar rekommenderas och försök att äta protein från olika proteinkällor.

• Ät vitamin B12 som tillskott till din kost.

• D-vitamin behövs bland annat för att kroppen ska kunna ta upp kalcium från maten. Av solens strålar på vår hud kan vi själva bilda D-vitamin, men som vegan bör du under den mörka årstiden tillföra D-vitamin på annat sätt. D-vitamin fi nns som tillskott.

• Kalcium får du genom att äta kålväxter, gröna blad, sesamfrön, baljväxter, rotfrukter, nypon eller fikon. Kalcium finns även i olja. Om du inte får i dig tillräckligt fi nns det som tillskott.

• Selen bör du som lever på veganmat ta ett dagligt tillskott av. Selen förekommer naturligt i vilda växter, svamp, paranötter och vitlök.

• Zink finns främst i de fyra sädesslagen. Som GI-vegan äter du endast fullkorn av råg, korn, havre och dinkel. Eftersom du inte äter vteprodukter i någon större utsträckning kan du behöva tillskott av zink.

• Jod kan du behöva tillskott av om du äter en alltför saltfattig kost. Jod finns naturligt i alger och som kosttillskott i jodtabletter.

• Seitan är en vegetarisk produkt som ersätter kött, men som har mycket högt GI. Seitan tillverkas av vetestärkelse, som utvinns ur vetemjöl, och är bara lämpligt efter hård träning.

Ur Allt om GI-metoden av

Publicerad: 2018-08-03

Tillbaka