Hur påverkas egentligen skelettet av att vi springer så mycket? Svaret på frågan har en forskningsgrupp i Spanien kommit fram till.

Joggning har en mängd må bra-effekter. Och en av dem är att man får ett starkare skelett, enligt en ny studie från Camilo José Cela University i Spanien. Över 200 deltagare som tränade inför olika långdistanslopp, som halvmarathon och marathon, mätte bentätheten i skelettet.

Resultatet jämfördes sedan med en kontrollgrupp i samma ålder – som inte höll på med löpning. Och det visade sig att långdistanslöparna, både de kvinnliga och manliga, hade betydligt högre bentäthet än övriga. Det vill säga starkare skelett!

Med andra ord: Det är vår, ge dig ut och spring i solen!

Lär dig hur du kan påverka din förbränning med mat!

5 myter om löpning!

Myt 1: ”Utan smärta, inget resultat”
Varierad löpträning är nyckeln till framgång. Att springa på gränsen varje gång är dömt att misslyckas.

Myt 2: ”Löpning leder till skador”
En liten del av alla löpare får skador. Är du en ny löpare är det viktigt att skynda långsamt och variera med annan träning, till exempel styrketräning.

Kalorihets och jojo-bantning

Myt 3: ”Man ska skippa vilodagen”
Vilan gör dig starkare. Kroppen behöver få chans att bygga upp och återhämta sig. Många glömmer detta och undrar varför resultaten uteblir.

Myt 4: ”Löpning är bara för unga”
Löpning är en jättebra social träningsform som passar alla åldrar. Satsa på att röra dig minst ett par gånger i veckan, det ger dig både ett starkt skelett och en bra muskulatur.

Har jag trög ämnesomsättning?

Myt 5: ”Dyrare skor är bättre än billiga”
Se till att hitta skor som passar dina fötter. Att vara en vinnare handlar inte om skorna. Bygg upp din löparstyrka och ge dig ut i löpspåret, det är det som ger resultat!

Publicerad: 2019-10-01

Tillbaka