Så kickstartar du din hälsa

Ola Lauritzson är en av Sveriges mest namnkunniga kostprofiler. Hans böcker om kost och hälsa har sålt i över en halv miljon exemplar varav många finns översatta till andra europeiska språk. Ola arbetar på heltid som kostrådgivare, författare och föreläsare.

Vi börjar med fem enkla knep som gör det lätt att komma igång (även efter extra lång ledighet med mycket mat och dryck). 

Ju fortare du börjar desto lättare är det att tappa överskottskilona som smugit sig på efter exempelvis en längre ledighet. 

Rensa skafferiet
Se till att rensa bort allt godis, läsk, kakor, glas och annan onyttig mat och dryck som finns kvar efter festhelgerna. Ska du äta nyttigt är det dumt att låta sig frestas av det du ska undvika. Gör det som en ritual – detta markerar starten på din viktresa. 

Kombinera korttidsfasta med GI
Vill du ha riktigt snabba resultat så kombinera någon form av korttidsfasta med att äta GI-rätt de övriga dagarna. Två dagars hel- eller halvfasta i veckan under fyra veckor kombinerat med en balanserad GI-kost de andra dagarna ger dig en turbostart på viktresan. 

Öka din förbränning med fettförbrännande träning
Lågintensiv träning innan frukosten (men gärna efter en kopp starkt kaffe) ökar fettförbränningen rejält. Power walk på 60 min är ett bra exempel. Kan du kombinera med styrketräning ett par gånger i veckan ger det extra effekt. Fokusera på de stora muskelgrupperna som ben, rygg och bål. Att gå till gymmet bara för att träna överarmarna ger inte någon särskild effekt på vikten. 

Boosta immunförsvaret
Under vinterhalvåret är det extra viktigt att tänka på immunförsvaret. D-vitamintillskott rekommenderas. Som mellanmål gör gärna vitamin- och anitoxidantdrinkar på gröna grönsaker (ex spenat) som du mixar med ingefära och en skvätt citronjuice.

Tips!
Dokumentera dina resultat och dela med dig till andra. Bli din egen ambassadör och kostexpert genom att dela med dig av dina framgångar till andra. Det ökar din motivation och hjälper dig att fortsätta med dina nya goda vanor.  Det behöver inte vara så svårt eller självutlämnande. Ett mejl eller Facebook-meddelande till dina två bästa vänner räcker.