Gå och lägg dig i tid! Det räcker med en halvtimmes sömnbrist per vecka för att det ska påverka vikten och fettförbränningen.

En enda natts dålig sömn påverkar din insulinkänslighet lika mycket som sex månader av fet mat, hävdar forskare från Cedars-Sinai Medica Center i Los Angeles. Försämrad insulinkänslighet kan leda till övervikt och typ-2-diabetes.

Prioritera sömnen, då denna även i tidigare studier visat sig ha stor inverkan på din vikt. Personer som lägger sig tidigt på kvällen väger i genomsnitt mindre än de som stannar uppe sent, så det lönar sig att gå till sängs i god tid.

Är det viktigt att planera sin styrketränign!

Det räcker 30 minuter sömnbrist per veckan för att ge negativ verkan på din vikt, visar ny forskning. I en studie med 522 deltagare kunde forskarna se att de som sov för lite under vardagsnätterna hade 72 procents högre risk att vara överviktiga. Förekomsten av övervikt ökade med 17 % för varje halvtimme av för lite sömn. Att ”sova ikapp” på helgerna kunde heller inte kompensera för förlorad sömn som ackumulerats under veckorna.

Kan jag stärka mitt immunförsvar med träning?

För varje halvtimmes sömnbrist ökade också risken för insulinresistens, som är kopplat till bland annat diabetes, högt blodtryck och höga kolesterolvärden, med 39 %. Sömnen påverkar med andra ord ämnesomsättningen, konstaterar forskarna.

För att behålla en sund vikt och bra förbränningsnivå bör vi kontinuerligt få tillräckligt med sömn, inte sova dåligt i veckorna och ta igen det på helgerna. Sömnbehovet varierar något från person till person, men ligger oftast mellan 7 och 8 timmar per natt.

Publicerad: 2019-10-29

Tillbaka