Det gror, spirar och knoppas – men du är tröttare än någonsin. Vi har tipsen hur du blir piggare!

Det gror, spirar och knoppas – men du är tröttare än någonsin. Våren kan både ta och ge kraft, men så här enkelt får du upp ångan igen!

Med våren kommer ljuset, ett välkomnat inslag i de flesta svenskars vardag. Men övergången mellan årstiderna är inte smärtfri för alla. Omkring 5 procent av svenskarna drabbas av trötthet och känner sig orkeslösa. Fenomenet kallas vårtrötthet, en känsla som ingen sovmorgon i världen kan råda bot på.

Nyckeln till att bli pigg finns i stället i ljuset. Eftersom det är dygnsrytmen som styr sömnhormonet melatonin kan skiftet mellan vintermörker och vårljus sätta sina spår i kroppens sömncykler. Att exponera sig för dagsljus mitt på dagen hjälper kroppen att anpassa sig efter de nya förutsättningarna snabbare.

Här är 4 tips att ta till när energinivåerna slår i golvet.

Ha koll på skärmtiden
TV-apparater, datorskärmar och artificiellt ljus kan göra dig trött. Dessa typer av ljuskällor kan flirta med hormonproduktionen och göra kroppen redo för sängläge – även mitt på blanka dagen.

Glöm inte mellanmålet
Den som hoppar över måltider blir snabbt av med orken. Försök att inte låta mer än 4 timmar passera mellan målen. Och ät innan panikhungern sätter in, annars skapar du onödigt stora kraftdippar.

Ta en kopp kaffe
Koffeinet är inte bara en skjuts för orken, svenskarnas favoritfika är faktiskt bränsle på riktigt för kroppen! Koffeinet stimulerar ämnesomsättningen och frigör viktiga ämnen från kroppens lagrade fettdepåer. Resultatet blir en piggare kropp – och en ökad energi!

Lyssna på musik
Studier har visat att musik kan öka prestationsförmågan vid träning. Men din favoritlåt har samma effekt även när du sitter still. Se till att skapa en låtordning med musik som får dig på gott humör, lugna och deppiga låtar kan du spara till något annat tillfälle

Publicerad: 2019-04-30

Tillbaka