Pulsträning och personliga tränare i alla ära, men ofta är det de enkla vardagsknepen som gör störst skillnad. Bara genom att stå upp och arbeta kan du gå ner mer än 5 kilo på ett år enligt kostexperten, Ola Lauritzson.

Att gå eller cykla till jobbet, ta trapporna istället för hissen eller ta för vana att resa dig ur stolen eller fåtöljen med jämna mellanrum är klassiska tips för att öka vardagsförbränningen. Och det är bevisat att det ger resultat.  

I ett experiment bad man en grupp stå upp och arbeta. Denna grupp ökade förbränningen med 0,7 kcal per minut jämfört med de som satt ner. Det innebär en ökad förbränning på ungefär 170 kcal per dag om du skulle stå upp under hälften av arbetsdagen. Under ett år blir det stor effekt – ungefär 50 000 kcal i ökad förbränning. Det motsvarar ungefär förbränningen om du skulle springa 10 maratonlopp under året. Eller 5 kilo rent fett.  

Så viktig är frukosten för vikten!

Den ökade förbränningen beror på att du aktiverar de stora muskelgrupperna kring mage, rygg och ben. Blodsockernivån blir betydligt bättre vilket i sin tur påverkar mängden insulin som cirkulerar i kroppen. Dessutom ökar du rörligheten och förebygger ryggskador.   Några snabba tips för smart vardagsträning:

·      Investera i ett höj- och sänkbart skrivbord: stå upp under 3-4 timmar varje dag när du arbetar (tänk på att möten kan hållas stående – då brukar de dessutom bli kortare och mer effektiva).

·      Cykla eller gå till jobbet, alternativt hoppa av några hållplatser tidigare och gå sista biten. ·      Undvik långa stunder i TV-fåtöljen och sitt istället på en sk pilatesboll där du måste aktivera magmusklerna för att hålla balansen.

Vilken mattyp är du?

·      Ta för vana att resa dig från stolen var 15e minut. Gå ett varv i rummet, sträck på dig eller gör något annat som förbättrar blodcirkulationen.

·      Om du har små barn eller husdjur: se alla möjligheter att leka med dem som en bra vardagsträning.

·      Välj trapporna istället för hissen.

·      Se städning, strykning och trädgårdsarbete som bra vardagsmotion – då känns det genast mer motiverat att ta tag i hushållssysslorna.

Bild: Eductus.se

Publicerad: 2020-06-10

Tillbaka