Vill du gå ner i vikt ska du satsa på att få i dig mycket protein redan till morgonmålet. Det är budskapet från en studie utförd vid University of Missouri i USA.

En tredjedel av deltagarna i studien fick äta en frukost som innehöll 35 gram protein. Frukosten bestod av ägg, mejeriprodukter och magert fläskkött. Ytterligare en tredjedel av deltagarna åt frukostflingor med mjölk och fick i sig totalt 13 gram protein. Den sista gruppen skippade frukosten 5 till 7 dagar i veckan.

Under 12 veckor fick deltagarna rapportera exakt vad de åt varje dag och hur hungriga de kände sig. Deras blodglukosnivåer mättes och vikt samt BMI fastställdes i början och slutet av studien.

När all data sammanställts stod det klart att deltagarna som ätit en proteinrik frukost hade fått i sig 400 färre kalorier under resten av dagen och gått ner i vikt. De övriga två grupperna hade istället ökat sin andel kroppsfett och hade mindre stabila blodglukosvärden.

För att få i dig 35 gram protein skulle du till exempel kunna äta en frukost bestående av 2 ägg, 1,5 dl kvarg och 2 skivor skinka.

Tidigare studier har också visat att ägg är särskilt bra att äta vid frukosten, då detta minskar hungern under resten av dagen.

 

Publicerad: 2019-10-01

Tillbaka