Hur, var och när du äter har en avgörande påverkan på hur du presterar, oavsett om du är på jobbet i motionsspåret eller hemma. Ola Lauritzson tipsar om hur du med rätt kost håller produktiviteten uppe hela arbetsdagen!

Olas kost-tips för energi:

  1.  Ladda med rätt energi på morgonen för en jämnare energikurva under hela dagen.
  2.  Undvik "matkoma" med en välbalanserad, lite lättare GI-lunch.
  3. Variera din arbetsställning under dagen - bättre blodflöde skapar energi.
  4.  Hitta en oas på din arbetsplats för mikropaus. För att presentera på max behöver hjärnan vila.
  5.  Byt ut eftermiddagskaffet mot vatten - din vätskebalans påverkar energinivån.

Kan jag sova mig till en viktminskning?

En stadig frukost och välbalanserad lunch är två komponenter för att hålla energin på topp under arbetsdagen. Att byta ut eftermiddagskaffet mot vatten och investera i en rogivande lunchmiljö, är två andra tips från kostrådgivaren Ola Lauritzson för att öka produktiviteten.  

Ola Lauritzson är en av Sveriges mest namnkunniga kostprofiler. I sina böcker och föreläsningar har han hjälpt tusentals personer till en slankare midja, bättre hälsa och mer energi. I en exklusiv intervju delar han med sig av sina bästa tips på hur du kan prestera bättre på jobbet.

”De flesta äter för lite till frukost och för mycket till lunch. Vänd på ordningen så får du jämnare blodsockerkurva under hela dagen och slipper drabbas av ”matkoma” eller den klassiska eftermiddagströttheten. Tänk GI-smart när du väljer lunch, undvik alltför mycket bröd och pasta och öka istället proteinmängden. Och börja alltid med salladen”, säger Ola Lauritzson.

Våra myter om magfett!

Även pauser är viktiga för att orka hela dagen.

”Investera i en trevlig och rogivande lunchmiljö, eller hitta ett ställe på kontoret som kan bli en mental oas. Ska du prestera på topp under hela dagen behöver även hjärnan vila. En paus på 5-10 minuter ett par gånger om dagen hjälper dig hålla koncentrationen.

Lika viktigt är det att variera arbetsställningen. Att stå upp och arbeta, röra sig mellan rum eller hålla stående möten är några av Olas favoriter.

”Stillasittande är en av de största hälsobovarna. När du rör på dig förbättras blodcirkulationen. Att stå upp och arbeta ökar dessutom förbränningen mer än vad många tror”, berättar Ola Lauritzson.

Olas sista tips handlar om vad man dricker. Kaffe och te piggar upp, men det kan bli för mycket av det goda.

Hur många kalorier innehåller alkohol?

”Tre till fyra koppar kaffe om dagen är lagom. Alltför mycket kaffe stressar kroppen och kan rubba vätskebalansen vilket har en motsatt effekt på koncentrationsnivån. Drick hellre vatten eller koffeinfritt te på eftermiddagen. Det hjälper dig också till en bättre sömn på natten eftersom koffein stannar kvar i kroppen i ca 8 timmar”, avslutar Ola.

Publicerad: 2019-10-29

Tillbaka