Amerikanska forskare avslöjar beteendet som gör att vissa tappar mycket i vikt på nätet – medan andra står still. Så här använder du viktklubbarna till din fördel!

Att gå ner i vikt på egen hand kan vara tufft, speciellt om du har mer än ett par kilon att bli av med. Men få personer har råd med en egen kostrådgivare och personlig tränare.

Därför har det blivit populärt med viktklubbar på nätet, som erbjuder tjänster såsom expertcoachning, kalorisnåla recept, kaloritabeller och möjligheten att föra egen mat- och viktdagbok.

En svensk studie visade också förra året att digitala vikttjänster är effektiva – framför allt genom att minska det så kallade ”okontrollerade ätandet”.

Men givetvis räcker det inte att bara gå med i en viktklubb för att börja rasa i vikt – och viktnedgången kan skilja sig en hel del från medlem till medlem. En färsk studie, från Northwestern University i Illinois, USA, har därför tittat på vad de medlemmar som lyckats gå ner mest i vikt har gjort.

Deras slutsats: bäst resultat får de medlemmar som loggar in ofta, är noga med att hela tiden fylla i sin viktkurva och – viktigast av allt! – interagerar så mycket som möjligt med andra medlemmar. Just det sociala stödet från andra personer som försöker gå ner i vikt är en stor fördel med nätbaserade viktklubbar, menar forskarna.

Personer som aktivt sökte kontakt med andra medlemmar gick ner allra mest, i genomsnitt mer än 8 procent av sin kroppsvikt under den sexmånadersperiod då studien pågick.

 

Publicerad: 2019-10-01

Tillbaka