Att läsk har skyhögt GI värde det vet vi – men kände du till alla dessa skrämmande fakta om den sockriga drycken? Här är åtta starka skäl att tacka nej till bubblorna!

De allra flesta är medvetna om att en burk cola är en riktig kaloribomb, fullproppad med socker. Men visste du att läskdrickande också kan orsaka allt det här…?

Träna snabbare och smartare!

1 – Diabetes
Diabetes typ två uppkommer oftast i vuxen ålder och kan vara ärftlig, men sjukdomen kan också bero på dåliga levnadsvanor. Att dricka en läsk om dagen ökar risken att drabbas med hela 67 procent.

 

2 – Tidigt åldrande
Fosfater och fosforsyra är tillsatta för att förlänga läskens hållbarhet – men snabbar på vår egen åldringsprocess och kan därför förkorta våra liv!

 

3 – Blodpropp
En läsk om dagen kan öka halten av triglycerider i blodet med hela 30 procent. Det skadliga blodfettet kan bidra till åderförfettning och öka risken för att blodproppar bildas.

Gott nytt GI-liv!

 

4 – Känsliga tänder
Fosfor- och citronsyra mjukar upp och sliter på emaljen och kan ge bestående frätskador på tänderna, vilket kan göra dem båda gulare och känsligare.

 

5 – Depression
Den som regelbundet dricker light-läsk med sötningsmedlet aspartam ökar risken att drabbas av en depression med 36 procent.

 

6 – Cancer
Kvinnor som passerat klimakteriet och regelbundet dricker läsk har hela 78 procent större risk att drabbas av cancer i livmodern än kvinnor som inte gör det. Män som dricker en läsk om dagen ökar risken att drabbas av prostatacancer med 40 procent.

 

7 – Ökat midjemått
Personer som dricker två light-läsk om dagen har större midjemått än de som skippar bubblet, visar en studie där forskare följt läskdrickare under tio år.

Stress gör dig fet!

 

8 – Njursten
Den som dricker minst en läsk om dagen har hela 33 procent större risk att drabbas av njursten än den som istället släcker törsten med vatten

Publicerad: 2019-11-13

Tillbaka