För mycket socker kan leda till både övervikt och hälsoproblem. Här listar vi hur många sockerbitar som gömmer sig i några vanliga livsmedel!

Svenska rekommendationer säger att vi ska äta max 10 energiprocent socker per dag. Det innebär att kvinnor inte ska äta mer än cirka 50 gram socker per dag och en man 65 gram. Omräknat i sockerbitar blir det max 15 respektive 20 sockerbitar per dag.

Visst känner du dig sund när du avstår från kaffet och wienerbrödet på eftermiddagen, och i stället tar en drickyoghurt eller en smoothie?

Bästa tipset för att slippa sötsuget!

Du lurar dig själv, säger Charlotte Erlanson-Albertsson, professor i medicinsk och fysiologisk kemi vid Lunds universitet.

– Juicer, yoghurtar och smoothier av olika slag är ofta fruktansvärt söta. Riktiga sockerfällor. Och man ska inte låta sig luras av att det står ”light” på produkten, de innehåller trots det ofta mycket socker. Producenterna tar bort fett men för att produkterna ändå ska smaka bra smyger de in socker eller sötningsmedel.

En kanelbulle innehåller en sockermängd motsvarande 3 sockerbitar och en chokladbiskvi innehåller dubbelt så mycket. Mumsar du i dig en liten tablettask har du också ätit 4 sockerbitar, medan 1 deciliter fruktmüsli motsvarar en sockerbit.

Vad är ketos?

Hur många sockerbitar?

2 dl smaksatt yoghurt - 5 st

1 glas mjölkchoklad - 5 st

2 dl drickyoghurt - 4 st

100 gr smågodis - 13 st

100 gr choklad - 13 st

1 burk läsk - 8 st

1 msk sylt - 4 st

2 dl glass - 6 st

2 dl saft - 5 st

Publicerad: 2019-11-14

Tillbaka