Att vi blir trötta och på dåligt humör när vi sovit dåligt är ingen nyhet. Men forskning visar också att dålig sömn bidrar till ökat sötsug och viktökning. GI-boxen har gått igenom vad som händer under nattens mörka timmar – och varför sömnen har en stor betydelse vid viktnedgång. Dessutom ger vi förslag på ett tillskott som kan hjälpa dig att förbättra sömnkvalitén.

Om du sover för lite eller dåligt så motverkar du dig själv i din viktnedgång. Dålig eller för lite sömn påverkar våra hormoner på ett negativt sätt med konsekvensen att vi får svårare att gå ner i vikt och i värsta fall lägger på oss onödiga kilon.

Natthormonerna som påverkar vikten
Bland de hormoner som påverkas av för lite sömn är bland annat GH (tillväxthormon), Leptin och Ghrelin. De har lite olika funktioner och ger olika effekter då de störs. Det man har sett i ett flertal studier är bland annat följande:
* Om dina GH nivåer störs så kommer både din förbränning och stimulering av muskelmassa försämras, vilket leder till en mycket långsammare viktminskning.
* Leptin och ghrelin påverkar dina hungerkänslor. Om leptinnivåerna stiger så får du inte den mättnadskänsla som du normalt ska få efter en måltid. För att göra det hela ännu värre så kommer störningar i dina ghrelinnivåer att göra dig mer hungrig.
Kombinationen av sämre förbränning och ökat matsug är förstås ett skräckscenario för dig som vill gå ner i vikt.


Maten som hjälper dig till bättre sömn
Från flera studier vet vi att vissa näringsämnen påverkar din sömn gynnsamt genom att det får ditt nervsystem att varva ner och påverka hjärnans avslappningssignaler. Inositol, magnesium i vissa specifika former, taurin och glycin är några ämnen som ger bra effekt.
Just magnesiumbrist är vanligt hos många. Magnesium behövs för att kroppens muskelceller ska kunna slappna av och för att sänka stresshormonnivåerna. Felaktig kost, långvarig stress, intensiv träning och alkohol kan alla bidra till magnesiumbrist vilket kan leda till irritation, kramp, försämrad stresstolerans – och sömnlöshet.
Livsmedel som är rika på magnesium är bland annat i sojabönor, vetegroddar, bovete, nötter och frön. Men också övriga baljväxter, fisk, kött och gröna grönsaker som spenat, grönkål och brysselkål är bra mat för att få i sig magnesium.


Kosttillskottet som hjälper dig att sova bättre
För många kan det vara en god idé att äta kosttillskott som innehåller just magnesium för att snabbt normalisera kroppens spänningsnivå och förbättra sömnen.

Publicerad: 2020-06-03

Tillbaka