De flesta av oss som är eller har varit överviktiga har väl någon gång beklagat oss över att vi är födda med kraftig benstomme eller ”dåliga gener”. Vår dåliga ämnesomsättning bär skulden till extrakilona.

De flesta av oss som är eller har varit överviktiga har väl någon gång beklagat oss över att vi är födda med kraftig benstomme eller ”dåliga gener”. Vår dåliga ämnesomsättning bär skulden till extrakilona. Och visst kan det vara så – en del personer har nedsatt ämnesomsättning och rubbningar på sköldkörteln som styr ämnesomsättningen. Men oftast är det inte det som är problemet.

I det flesta fallen beror övervikten helt enkelt på att vi äter fel och för mycket. Och rör på oss för lite. Denna enkla sanning kan vara nog så svår att acceptera. Vi tycker ju vi ”gör allting rätt”, och ändå går det inte.

8 sätt att hitta tid för träning!

Förklaringen ligger i att många – medvetet eller omedvetet – glömmer bort vad de stoppar i sig. Vi tycks helt enkelt förtränga vad som slinker ner eller resonerar att ”om maten är nyttig så räknas den inte”.

I experiment där personer fått skriva ner allt de ätit och druckit under en vecka, och där forskarna samtidigt tagit avföringsprov för att kontrollera om matdagboken stämmer med vad de faktiskt stoppat i sig, visade det sig att nästan alla underrapporterade. I många fall med så mycket som 50 procent. Det vill säga de åt dubbelt så många kalorier som de trodde de ätit, trots att de tyckte de skrivit ner allt. Såser, snacks och drycker var de saker som oftast glömdes bort.

Är det faligt att träna som äldre?

Så, skyll inte din övervikt på dåliga gener eller nedsatt ämnesomsättning utan att verkligen hålla koll på vad du stoppar i dig. Att skriva en matdagbok underlättar, men även med en dagbok är det lätt att missa den där näven med cashewnötter som lätt slinker ner utan att du reflekterar över det.

Publicerad: 2019-10-01

Tillbaka