Det finns många nackdelar med negativ stress. Du känner till de flesta. Vad du kanske inte visste är att stress frigör stresshormoner som bryter ner muskler och ökar blodsockernivån och fettinlagringen. Här är två enkla övningar som hjälper dig stressa ner.

Stress frigör stresshormonerna kortisol, adrenalin och noradrenalin. Dessa hormon är så kallade katabola, eller nedbrytande, som i sin tur bryter ned muskler och ökar både blodsockernivån och fettinlagringen. Om vi ständigt stressar blir det till slut ett naturligt tillstånd och vi blir mer mottagliga för sjukdomar och blir sämre på att hantera olika situationer. Genom enkel meditation kan vi minska mängden stresshormoner i kroppen.

Tallrikens storlek styr ditt matintag!

Exempel på en enkel meditationsövning:

Andningsövning

Detta kan du göra på bussen, i kön i butik eller bank eller i bilkön. Gör gärna övningen fem till tio gånger.

  1. Sitt bekvämt och ta några djupa andetag genom näsan.
  2. Andas in långsamt genom båda näsborrarna och räkna till fyra.
  3. Håll andan medan du räknar till två.
  4. Andas ut genom näsan och räkna till fyra.

Poängen är att andas lugnt och djupt utan ansträngning. Försök att tömma huvudet på tankar. Det gör du enklast genom att bara låta dem passera, det vill säga att inte aktivt försöka styra tanken.

Kort träning gör dig smal!

Enkel meditation, 5-20 minuter

  1. Sitt eller ligg ned och rikta blicken mot en bestämd punkt.
  2. Fokusera på andningen. Andas in genom näsan och ut genom munnen.
  3. Skapa en tankebild till exempel att luften du andas in är energi som sprids i hela kroppen och att luften som du andas ut är förbrukad energi från kroppens alla delar.

Poängen är att andas lugnt och djupt utan ansträngning. Försök att tömma huvudet på tankar. Det gör du enklast genom att bara låta dem passera, det vill säga att inte aktivt försöka styra tanken.

Kost och motion viktigast mot folksjukdomar!

När du har blivit van att meditera kommer tankarna att passera väldigt enkelt och till slut känns det som att man inte har några tankar och att man uppnått en fullständig stillhet och avkoppling.

 

Publicerad: 2019-10-01

Tillbaka