Nu är det picknick-tider och det enda vi vill är att packa korgen för en heldag i parken! GI-boxen bjuder på picknick-tips som du kan smaska på medan du njuter av sol och trevligt sällskap.

 

Sommarquinoa


Ta med fröna i en särskild bunke och strö över före servering.

Ingredienser
Till 4 personer behöver du:
5 dl kokt, kall quinoa
400 g blandade gröna sallatsblad
150 g sockerärter
1 st gul paprika
0,5 st slanggurka
1 msk olivolja
1 tsk vitvinsvinäger
salt och malen vitpeppar
blandade frön av alla slag t ex pumpa och sesam

Så här gör du
1. Koka quinoan och kyl den. Ansa och skölj sallatsbladen. Strimla sockerärterna. Ansa paprikan och strimla den fint. Gör det samma med gurkan.
2. Blanda samman quinoan och grönsakerna i en bunke och krydda med salt och peppar.
3. Toppa med frön före servering.


 

Laxig dinkelpaj

Läcker pajdeg går att göra utan ”vanligt” vetemjöl. I den här degen är desutom en del av smöret ersatt av lättkesella. Det är lättast att få en spröd pajdeg i mixer eller matberedare. Pajdeg kan förberedas dagen innan pajen bakas. Nakenhavre är en särskilt proteinrik variant av havre. Hittar du inte nakenhavre kan du använda fullkornsmjöl av dinkel.

Ingredienser
Till 4 personer behöver du:
Pajdeg:
1,5 dl nakenhavre
1,5 dl siktat dinkelmjöl
1 krm örtsalt
50 g smör
60 g lätt kesella
2 msk kallt vatten
Fyllning:
400 g kallrökt lax
1 st gul paprika
1 st schalottenlök
2 dl färsk bladspenat
rapsolja
50 g fetaost
Äggstanning:
2 st ägg
2 tsk vatten
chilipeppar
salt och malen vitpeppar

Så här gör du
1. Lägg havre, mjöl och salt i matberedare, klicka ner smör och kesella. Kör cirka en minut. Tillsätt vatten och kör cirka två minuter till. Degen ska vara jämn och fin. Låt degen vila i kylen minst 1 timme.
2. Kavla eller tryck ut i degen i en pajform. Sätt ugnen på 200°. Förgrädda pajskalet längst ner i ugnen 15 minuter. Så här långt kan du förbereda rätten.
3. Värm ugnen till 175°. Vispa ihop ägg, vatten och kryddor till äggstanningen. Strimla laxen, hacka paprikan och schalottenlöken. Fräs lax, paprika och lök hastigt i oljan. Vänd ner spenaten. Ta av från värmen. Fyll de förgräddade skalen med fyllningen och häll över äggstanningen. Smula över fetaost. Grädda i 15-20 minuter på nedersta falsen i ugnen. Låt svalna och kyl sedan, om pajerna ska packas för picknick.


 

Picknicktallrik med grillad kyckling

Ingredienser
Till 4 personer behöver du:
2 st färdiggrillade kycklingar
en stor grönsallad
marinerade kronärtskockshjärtan
1 st papaya
gröna oliver

Så här gör du
1. Packa kyckling, sallad, oliver och kronärtshjärtan i var sin plastburk med lock. Packa dressingen till salladen separat och häll på den precis före servering. Dela papayan och skrapa bort kärnonra. Skär papayan i mindre bitar och packa i separat burk med lock.
2. Fördela kyckling, sallad, kronärtskockor, oliver och papaya på fyra tallrikar. Droppa dressingen över salladen.


 

Souvlaki, grekiska grillspett

Köttet ska marinera i 2-3 timmar, eller över natten, för att få riktigt mycket smak. Välj magert fläskkött som exempelvis picknickbog eller skinkstek till dina souvlakispett.


Ingredienser
Till personer behöver du:
800 g fläskkött
Marinad:
1 dl olivolja
2 msk citronjuice färskpressad
0,5 dl vitt vin
1 tsk torkad oregano
salt och malen vitpeppar
Du behöver också:
grillspett av trä eller metall

Så här gör du
1. Skär köttet i tärningar 2 x 2 cm och lägg dem i en skål. Blanda samman olja, citronsaft, vin och kryddor till marinaden. Häll marinaden över tärningarna och marinera köttet i 2-3 timmar.
2. Lägg grillspetten i blöt i 30 minuter, om du använder träspett. Trä köttet på grillspetten.
3. När du har en fin, grå glödbädd ska spetten grillas ca 6 minuter per sida. Grilla spetten ganska långt från glöden och vänd ofta.


 

Sjörövarfabbes Quorn miniwrap

Upplägget passar lika bra i parken som i den egna trädgården. Sjörövarfabbes Quorn miniwraps är perfekt picknickmat för de små och de kan enkelt ätas med en hand.

Ingredienser
Till personer behöver du:
1 st förpackning quorn bitar
1 st stor tärnad röd paprika
1 st burk majs (á 200g)
0,5 st påse fajita kryddmix
smör eller olja att steka i
salt och peppar
8 st soft corn tortillas

Så här gör du
1. Fräs Quorn Bitar i smör eller olja så att de får lite färg. Tillsätt kryddmix och vatten enligt förpackningens instruktioner och låt det koka ihop ca 5 minuter.
2. Blanda i paprika och majs.
3. Lägg lite fyllning på varje tortilla och vik ihop till en wrap.

Tips! Om tortillan har en tendens att spricka kan du prova att micra den i någon sekund innan du fyller den.

Publicerad: 2018-08-03

Tillbaka