Tillsatt socker finns i dag i majoriteten av alla halvfabrikat och färdigrätter, i såväl charkvaror, yogurt som middagsrätter och i allt från salta snacks.

Vi svenskar ligger i topp när det gäller godiskonsumtion i världen – men det är alltså inte bara vårt fredagsmys och lördagsgodis som gör att vi får i oss alldeles för mycket socker.

Spring dig i form!

1. Läs innehållsförteckningarna noga

Om du vill undvika socker så räcker det inte med att skippa glass och kakor. Tillsatt socker finns nämligen i 74 procent av matvarorna i de amerikanska livsmedelsbutikerna, enligt en studie från Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics. Det är inte säkert att siffran är exakt densamma på de svenska hyllorna, men även våra livsmedel innehåller väldigt ofta socker. Även i varor som inte smakar sött som till exempel pastasås och bröd döljer sig ofta tillsatt socker. Så var noga med att läsa på förpackningarna vad maten verkligen innehåller.

Res dig upp och rasa i vikt!

2. Se upp för socker som heter något annat
Det är inte alltid socker heter just socker i innehållsförteckningen. Fruktos är till exempel en form av socker och en vanlig tillsats i det vi äter, men det kan skada levern på ungefär samma sätt som alkohol. Den söta smaken i frukt kommer från fruktos, men där förekommer fruktsockret naturligt och orsakar därför ingen skada på våra kroppar. När fruktos istället används som sötningsmedel i maten vi äter är det däremot skadligt, eftersom det då är processat och förändrat. De naturligt förekommande fibrerna och näringsämnena som hjälper kroppen att hantera fruktsockret finns då inte längre kvar. Det gör att reningsorganet belastas och risken för olika leversjukdomar ökar. Sackaros, glukos, sirap och maltos är andra vanliga sockerformer.

Stärk immunförsvaret med träning!

3. Förbered dig på sötsuget
Du har bestämt dig för att stå emot sötsaker, men så blir du bjuden på kakor till kaffet och suget blir för stort. Känner du igen dig? Det bästa sättet är att planera för blodsockerdipparna. Ha nyttiga, sockerfria mellanmål till hans att ta till när suget sätter in.

Publicerad: 2020-08-03

Tillbaka