Vitt bröd i alla former, knäckebröd, bröd som innehåller raffinerat mjöl och socker/sirap i början av innehållsförteckningen har högt GI och påverkar ditt blodsocker negativt.

Vitt bröd i alla former, knäckebröd, bröd som innehåller raffinerat mjöl och socker/sirap i början av innehållsförteckningen har högt GI och påverkar blodsockret negativt.

Surdegsbröd utan raffinerat mjöl. Pumpernickel. Har medelhögt GI.

I stort sett allt bröd är kolhydratrikt och har generellt ett relativt högt GI. Vi rekommenderar att du endast äter bröd till frukost eller eventuellt som mellanmål.

 

Svårt att hitta bra bröd

Det kan vara svårt att hitta bröd som inte innehåller någon form av raffinerat mjöl, (vetemjöl, grahamsmjöl, siktat mjöl etcetera), sirap eller socker. 

Om raffinerat mjöl, socker eller sirap kommer på 5:e plats eller längre ned på brödets innehållsförteckning, är den tillsatta mängden av dessa så marginell att GI-värdet troligtvis blir medelhögt.

 

Vill du baka själv rekommenderar vi att du använder surdeg, rågkärnor, korn, kornmjöl, rågmjöl, dinkelmjöl, linfrön, psylliumfrön, nötter, solroskärnor och torkad frukt (till exempel aprikoser).

 

Knäckebröd har högt GI

Många brukar bli förvånade över att knäckebröd har ett högt GI. Förklaringen ligger i att knäckebrödet är poröst och att det snabbt bryts ned i magsäcken och tunntarmen. Knäckebrödet innehåller å andra sidan mycket fibrer och mindre kolhydrater än mjukt bröd.

1-2 skivor i samband med en måltid har därför ingen större inverkan på blodsockret.

 

Publicerad: 2020-05-13

Tillbaka