Det är inte bara den fasta födan vi stoppar i oss som påverkar vår vikt. Även allt flytande vi dricker påverkar både blodsocker och midjemått.

Mycket av innehållet i vanliga drycker som juice, saft och läsk är rena sockerbomber, det vill säga rika på kolhydrater som snabbt går ut i blodet. Mjölk, med sitt innehåll av sockerarten laktos är ett mellanting, medan vatten, kaffe och te inte påverkar blodsockret alls (i de två senare fallen är det istället koffeinet som gör oss lite piggare).


Så, till öl, vin och sprit, det vill säga alkohol – hur påverkar det oss? Ganska mycket visar det sig. Alkoholen är ett gift som kroppen vill göra sig av med så snabbt som möjligt. Nedbrytningen sker i levern och under tiden skjuts fettförbränningen på tiden. Det tar ungefär två timmar att bryta ner alkoholen från ett glas vin eller en drink med 4 cl starksprit. En stor stark, ca 3 timmar. Under den tiden sker nästan ingen fettförbränning. Värst är öl, cider och söta drinkar som utöver alkoholen också innehåller massor med socker. Om du ändå vill dricka något är torrt vitt eller rött vin det minst dåliga, alternativt en drink som du blandar med sockerfritt alternativ.


Dina bästa val är alltså vatten (vanligt, smaksatt eller med bubblor spelar inte så stor roll), kaffe och te. Lightläsk och sockerfri saft kan du möjligen dricka ibland. Men gör det måttligt. Den söta smaken triggar igång ditt sötsug och kan ge en placeboeffekt på blodsockret.

 

Källa: Snabblagad GI av Ola Lauritzson

 

Publicerad: 2019-10-01

Tillbaka