Att få huvudvärk dagen efter man har druckit lite för många glas vin är visserligen inget nytt – men nu har forskare kommit fram till vilket vin som orsakar den värsta bakfyllan.

Ju mörkare vinet är desto fler kongener innehåller det – och det är dessa som är avgörande för hur bakfull du blir.

Kongener kallas de kemiska biprodukterna av jäsningsprocessen och de är mer framträdande i mörka drycker. Därför är djupt röda viner värst, följt av den något lättare rosén och det vin som är ska vara mest snällt mot huvudet är vitt.

Somliga hävdar att det är de söta rosévinerna som är de värsta, medan andra menar att rödtjut är den verkliga boven. Oavsett åsikt har forskarna nu kommit fram till vilken färg på vinet som orsakar den värsta baksmällan.

Håll koll på din ämnesomsättning!

Enligt professor Steve Allsop från National Drug Research Institute i Perth, Australien är det säkrast att hålla sig till ljusa viner om man vill slippa huvudvärken.

Dock inte sagt att man skonas dagen efter om man bara håller sig till vita viner – det har nog många erfarenhet av. Hur bakfull man blir beror till stor del också på hur snabbt man dricker, i vilka mängder, samt hur fort din kropp klarar av att förbränna alkohol.

Kongener finns inte bara i vin, utan förekommer i alla alkoholhaltiga drycker. Och precis som för vinet har kongenerna att göra med hur bakis du blir om du dricker sprit. Whiskey, brandy eller mörka ölsorter med högre dos kongener är värre för baksmällan än exempelvis vodka, gin och ljus öl, enligt studier.

Publicerad: 2020-07-15

Tillbaka