Det smakar sött, men för mycket av det goda har en besk eftersmak för hälsan. Häng med på en osötad resa genom kroppen. Här är effekterna av en påse lördagsgodis.

Den ökade sockerkonsumtionen väcker allt större uppmärksamhet. Experter menar att socker är den egentliga boven bakom västvärldens fetmaproblem, där dolt socker i halv- och helfabrikat är en starkt bidragande orsak.

I en tid då de flesta produkter har tillsatt socker kan det vara bra att ha koll på innehållsdeklarationerna. Alla ord som slutar på -os, som exempelvis dextros, fruktos, glukos är tecken på tillsatt socker. Något att se upp med när övriga ingredienser är naturligt söta från början!

Här är de smarta dryckerna!

Att äta en frukt när suget sätter in är det bästa. Fruktsockret har oförtjänt dålig rykte, i sin ursprungliga form är det naturens sätt att locka oss att äta frukt och grönt. Då får vi de vitaminer, mineraler och antioxidanter vi behöver. Det är när fruktos används som tillsats i söta livsmedel som vi bör se upp, hävdar amerikanska läkaren Robert Lustig i tidningen Self.

Det här händer när du mumsar i dig en rejäl påse lördagsgodis. Häng med på en resa genom kroppen!

Det här kan du välja istället för potatis, pasta och ris!
 

Dina tänder
Sockret blandar sig med munhålans befintliga bakterier. Resultatet blir en frätande syra som bryter ner tändernas skyddande emalj. Värst är kladdiga godisar, som bokstavligt talat fastnar på tänderna. Att tugga hårda karameller har samma effekt, eftersom sockret fastnar direkt på tanden.

Din mage
Efter 15 minuter börjar kroppen bryta ner sötsakerna. Här skiljer kroppen på glukos, kroppens och hjärnans vanligaste energikälla, och fruktos som i dagligt tal är känt som fruktsocker.

Både glukos och fruktos omvandlas till fett när kroppen får för mycket. Ett överskott av glukos påverkar insulin-nivåerna negativt, medan för mycket fruktos har kopplats samman med höga halter av triglycerider. Det sistnämnda är en form av fett som gärna lägger sig kring kroppens organ och förekommer i hög utsträckning hos överviktiga och diabetiker.

Här är maten som hämmar inflammationer!

Ditt blod
Efter 30 minuter står glukosnivån i som allra högst i blodet. Bukspottkörteln arbetar med att förse kroppen med insulin medan levern börjar bearbeta fruktosen.

Din hjärna
Insulinet signalerar ser till att kroppens upptagning av glukos aktiveras. Under de kommande två timmar kommer du bli både piggare och gladare. Hjärnan behöver glukos för att fungera optimalt och producerar må-bra-hormonerna dopamin och serotonin. Belöningssystemet är aktiverat och du får en sockerkick som kvitto.

Dina celler
Efter två timmar har kroppen omvandlat sockret till energi. Eventuellt överskott lagras som fett. Nu sjunker också insulinet (och humöret). Kroppen signalerar att den gärna vill ha mer. Sträcker du dig efter en ny näve godis börjar cykeln om på nytt.

Publicerad: 2019-11-21

Tillbaka