Avokado är sprängfylld med nyttiga fetter som både kan förebygga rynkor och förbättra hjärnkapaciteten. Ät avokado och måna om din skönhet och hälsa!

Avokado är en riktig superfrukt med mycket vitaminer, mineraler, nyttiga fettsyror och antioxidanter. Dom nyttiga fetterna består främst av enkelomättat fett som har förmåga att sänka den dåliga kolesterolhalten (LDL) och höja den bra(HDL). Omega 3 fettsyrorna bidrar till att förhindra rynkor, förbättra hjärnkapaciteten och lindra smärta som vid artrit. Avokado innehåller även oljesyra, en byggsten för omega 9, som är bra för huden och verkar antiinflammatoriskt.

Avokado innehåller också mycket E-vitamin som hjälper till att bevara huden mjuk, smidig och frisk samtidigt som håret får extra glans. Kaliumhalten är också hög vilket hjälper till att reglera blodtrycket och är bra för musklerna. Det finns också gott om fibrer, folsyra och vitamin C, A och B samt magnesium.

Vilka är de nyttigaste grönsakerna?

Historik
Avokado kommer ursprungligen från Central- och Sydamerika, men odlas idag i USA, Israel, Chile, Mexico, Brasilien och Dominikanska republiken. Avokado är frukten från ett vintergrönt träd, Persea americana, som kan bli 65 meter högt men vanligen är runt 25 meter. Ett träd ger cirka 180 frukter per år.

Ordet avokado kommer från "ahuacatl" på aztekernas språk och betyder direkt översatt - testikel. Det finns många olika sorters avokado och dom populäraste är Hass avokado och Fuerte. Hass avokado har ett slitstarkt brunsvart skal, medan Fuerte har ett slätt, mörkgrönt skinn och mer tydlig päronform.

Avokado är en frukt. Kan den då hjälpa oss med viktminskning?

Hantering och lagring
Avokadons livslängd anses vara 30 dagar och därför är det bäst att handla hem först när man ska använda dom. Om du hittar avokado med en tunn liten hals så köp gärna dom. Dom har mognat på träden och har en fylligare smak än dom med rundare hals som plockats långt tidigare.

Omogen avokado ska mogna i rumstemperatur. Att låta den ligga omogen i kylskåp gör att den missfärgas inuti eftersom fetterna är känsliga för kyla. Däremot går det bra att förvara mogen avokado i kylen.

Om du vill få din avokado att mogna snabbare så låt den ligga i en papperspåse tillsammans med ett äpple. Äpplet avger etyléngas, ett mognadshormon, som påskyndar mognaden.

För att prova om avokadon är mogen så kan du lägga frukten i handen. Tryck sedan mycket försiktigt med tummen vid skaftfästet och känn om frukten ger efter. Då är den mogen.

Vad är supermat?

Så använder du avokado
Det absolut enklaste sättet att använda avokado är att skiva några bitar och äta till maten. Man kan också mosa avokado och använda på bröd istället för margarin eller smör.
En enkel avokadoröra eller guacamole gör du genom att mosa avokado och blanda med hackad vitlök och krydda med ingefära, spiskummin, svartpeppar och paprika. Lite citron kan också passa bra i.
När avokadon kom till Sverige på 70-talet så började vi äta halverad avokado med räkor till förrätt. Det är en näringsrik och bra kombination som fortfarande är populär och enkel att tillreda.

Lagra rester
Avokado missfärgas, oxiderar, när den är uppskuren och utsätts för syre. För att förhindra det kan man antingen droppa på lite citron eller ättika eller om du gjort guacamole - låt avokadokärnan ligga kvar i röran så behåller den färgen bättre.

Prova en ansiktsmask av avokado

1 mogen avokado

1 tsk flytande honung

1 tsk citronsaft

1 tsk naturell yoghurt

Blanda alla ingredienser i en skål och mosa till en smet. Ställ i kylen i 30 minuter. Applicera masken i ansiktet och låt sitta på i 10 minuter innan du tvättar bort den med kallt vatten.

Publicerad: 2019-10-01

Tillbaka