Njut av parmesan och keso - och tappa i vikt. Det visar aktuella forskningsrön. Kalciumet binder nämligen fettet. Det gör att man kan gå ner i vikt.

Många av oss inleder hösten med några extra semesterkilon.
Men du behöver inte plåga dig själv för att komma tillbaka i form.
Forskning visar att ett högre dagligt kalciumintag, där ost är en god källa, är förenat med viktnedgång.
Bland annat visar en ny australisk studie att en rik kalciumkost kombinerat med D-vitamin minskar risken för spontant småätande upp till 24 timmar.

Stimulerar förbränningen
– Studien visar att kalciumrik kost stimulerar fettförbränningen, säger Charlotte Erlanson-Albertsson, professor i medicinsk och fysiologisk kemi på Lunds universitet.
Hon förklarar att kalcium, där ost och mjölk är goda källor, binder fettsyrorna vilket innebär att fettet aldrig absorberas av kroppen. Det gör att man kan gå ner i vikt.
Men det gäller att välja sin ost med omsorg, påminner näringsfysiologen Fredrik Paulún.
– En "dietost" ska inte innehålla något socker och bör innehålla ungefär lika mycket fett som protein. Hushållsost är ett bra exempel på det, säger han.


Tappa ett kilo i veckan
Genom att äta en sund kost, träna och öka ditt kalciumintag kan du tappa mycket i vikt.
– Om du gör allt rätt så kan du lätt tappa ett kilo i veckan, säger han.
För ett år sedan bad Jessica Jigered, 25, från Linköping sin sambo att ta bilder på henne - då fick hon det svart på vitt hur mycket hon hade gått upp i vikt.
– Jag var inte längre mitt spralliga jag och kände att det är nu eller aldrig som gäller.
Nya matvanor, kombinerat med träning har gjort att hon förlorat elva kilo på ett år.
Och ost är något som står på menyn - alla dagar i veckan.
– Jag startar varje morgon med en Finncrisp med hårdost, ett ägg och yoghurt. Parmesan finns alltid hemma i kylskåpet och det använder vi till alla typer av rätter, likaså gillar jag brieost väldigt mycket, säger hon.

KESO
Betyg: 5
– Har hög proteinhalt, låg fetthalt och salthalt vilket skapar en bra balans. Dessutom innehåller den mjölksyrakultur som är bra. Keso kan man ha som mellanmål till frukt eller nötter, eller lägga i en klick sylt som är ett bra alternativ till sötad yoghurt.


PARMESAN
Betyg: 4
– Den har för- och nackdelar. Äter du måttligt så får du i dig mycket kalcium och ganska mycket smak med få kalorier. Men om du överäter så finns det risk att du får i dig för mycket salt.


HALLOUMI
Betyg: 4
– Innehåller mycket protein och är lite mer grynig och har mer substans som gör att du blir mättare och håller vikten längre.


MOZZARELLA
Betyg: 3
– Den är relativt fet men har naturligt låg salthalt. Vill man ha energi så är det enkelt och gott att ha i salladen.


MÖGELOST
Betyg: 3
– En vanlig blåmögelost är ofta väldigt fet och därför får du i dig många kalorier. Å andra sidan är den stark och smakrik så man äter sällan för mycket.


FETA
Betyg: 3
– Det finns många olika sorter, men när osten innehåller ungefär 17 procents fett och 17 procents protein är det en bra kombination. Det är en naturlig produkt och har en god smak.


BRIE
Betyg: 2
– Den är väldigt fet och mest krämig, därför är den också lätt att äta för mycket av.


MJUKOST
Betyg: 2
– Innehåller en massa tillsatser för att få den mjuk. Men det finns bättre och sämre varianter, ät i så fall en mjukost med exempelvis skinka eller räkor i, eftersom du får i dig mer protein.

Publicerad: 2018-08-03

Tillbaka