I stort sett alla frukter och bär innehåller lite kolhydrater och lite kcal men mycket vitaminer, mineraler och antioxidanter som kroppen behöver. Var försiktig med gula bananer och russin men lägg ingen större vikt vid GI-värdet i övrigt.

Högt GI

Gul banan, melon alla sorter, russin, vindruvor

 Medel GI

Äpple, päron, apelsin, jordgubbar

 Lågt GI

Torkade aprikoser, bär

Mycket antioxidianter

I stort sett alla frukter och bär innehåller lite kolhydrater men mycket vitaminer, mineraler och antioxidanter som kroppen behöver. Var försiktig med gula bananer och russin men lägg ingen större vikt vid GI-värdet i övrigt. Under Rivstarten ska du däremot inte äta mer än en frukt om dagen.

 

GI-värdet för melon missvisande

GI-värdet för melon är något vilseledande. Vattenmelon innehåller väldigt lite kolhydrater, varför det krävs mycket stora mängder vattenmelon för att påverka blodsockret.  Du kan därför äta en normalstor skiva melon någon gång då och då.

Ät dig mätt utan att gå upp i vikt

Med GI-metoden kommer du inte att minska ditt energiintag. Livsmedel med ett lågt GI gör däremot att fettförbränningen ökar. En annan fördel med att äta livsmedel med lågt GI är att de gör dig mättare längre än livsmedel med ett högt GI. Du äter dig mätt utan att gå upp i vikt.

  
                    

Publicerad: 2020-05-18

Tillbaka