Lila mat är inte bara dekorativt på tallriken, färgen talar dessutom om att det finns mängder av nyttigheter att sätta tänderna i!

Mat som av naturen är färgstark är oftast rik på viktiga näringsämnen. Att äta färgglatt och varierat anses som ett enkelt knep för att säkerställa att vi får i oss hela spektrat av näringsämnen.

Har du problem med påsar under ögonen?

Anti-age i grönsaksdisken: Ät dig yngre!

Just lila mat är rik på antocyaniner, en typ av antioxidativa flavonoider som motverkar negativ cellnedbrytning och skyddar mot både inre och yttre ålderstecken. De hjälper bland annat till att skydda kroppen mot cancer, hjärt-kärlsjukdom och demens. Men även huden gynnas, eftersom kroppen lättare gör sig av med avfallsprodukter och blodcirkulationen ökar.

Körsbär, rödbeta och rödlök är exempel på flavonoidrika grönsaker kända för att ge huden en friskare färg och mer lyster. Körsbär sägs också vara lätt smärtlindrande och kan vara värt att prova nästa gång huvudvärken slår till!

Visste du att rödbeta är laddad med nitrat? Ett spännande ämne som i studer visat sig höja prestationsförmågan under träning.

Aubergine har en förmåga att öka må bra-hormonet serotonin.

Maten med bästa mättnadskänslan!

Blå druvor är också naturligt rika på antocyaniner, som är särskilt måna om hudens välbefinnande.  Druvorna kan hjälpa kroppen att producera kollagen och elastin, hudens viktiga bindväv, och återfinns ofta i hudvårdsprodukter av samma anledning.

Och glöm inte våra svenska superbär: blåbär - där en stor näve ger lika mycket antioxidanter som fem portioner frukt och grönsaker. Enligt en studie vid University of Michigan kan den som äter rikligt med blåbär dessutom förvänta sig mindre bukfett och ett naturligt skydd mot hjärt-kärlsjukdom.

Publicerad: 2019-11-14

Tillbaka