Precis som för frukter och bär innehåller grönsaker lite kolhydrater men mycket vitaminer, mineraler och antioxidanter som kroppen behöver.

Högt GI

Kokta rotfrukter exempelvis morötter och rödbetor, majs, bondbönor

  Medel GI

Haricot verts, konserverade bönor och linser

   Lågt GI

Sallad, tomat, gurka, paprika, broccoli, blomkål, råa morötter, torkade kokta bönor och linser, squasch och färska kryddor. 

Koka bönorna själv

Precis som för frukter och bär innehåller grönsaker lite kolhydrater men mycket vitaminer, mineraler och antioxidanter som kroppen behöver.

Bönor och linser innehåller relativt mycket kolhydrater men även protein, varför GI-värdet blir lågt om man väljer att koka dem själv. Vi rekommenderar att du äter bönor och linser till samtliga måltider, förutom under Rivstarten.

GI-värde på rotfrukter missvisande

Precis som meloner innehåller morötter och de flesta andra rotfrukter lite kolhydrater. Det höga GI-värdet på kokta rotfrukter är därför vilseledande och utan praktisk betydelse.

För att blodsockret ska påverkas negativt av till exempel kokta morötter måste du nämligen äta hela 6.5 dl kokta morötter. Ät därför dina kokta morötter och var glad.
 

 

 

 

 


 

Publicerad: 2020-05-20

Tillbaka