Mineraler är viktiga för din hälsa, men visste du att de kan ge viktnedgången en knuff i rätt riktning också?

Kalcium

Kalciumrik mat kan hjälpa dig att hålla vikten. När forskare lät två grupper olika mycket av mineralet framkom att de som åt mest, 2 200 mg kalcium per dag, fördubblade fettförbränningen jämfört med den grupp som åt minst mängd kalcium. Mineralet har dessutom en förmåga att hindra tunntarmen från att ta upp fett, vilket påskyndar viktminskningen ytterligare.

Att äta mycket kalcium kombinerat med D-vitamin, som finns i bland annat fet fisk, har också visat sig gynna fettförbränningen. Samma kombination ska enligt studier också minska behovet av småätande.

Ät: Fet fisk, lagrad hårdost, nötter och broccoli.

Ät mer fullkorn och gå ner i vikt!

Zink

Brist på zink kan göra det svårare för kroppen att ta hand om maten, men en trögare förbränningstakt och svullen mage som följd. Studier har också visat att zinkbrist ger en ökad aptit. Se därför till att äta zinkrik kost så ofta du kommer åt, det gör nämligen immunförsvaret extra glatt och håller sjukdomar borta.

Ät: Ägg, musslor, mjölkprodukter, vetegroddar, nötter och solrosfrön.

Krom

Håll fingrarna på behörigt avstånd från kakburken med hjälp av krom. Detta mineral har en dokumenterad effekt mot envisa sötsug, bland annat genom att balansera kroppens blodsockernivåer och förbättra dess insulinkänslighet.

Ät: Torkad frukt, nötter, kött och produkter med öljäst. 

Skillnaden på högt och låg GI!

Publicerad: 2019-10-15

Tillbaka