De flesta av oss äter för lite fullkorn och fibrer. Men fibrer är genvägen till hälsa, viktnedgång och en glad mage. Dessutom gör de att du känner dig mättare längre.

Fiberrikt fullkorn gör att du:

1. minskar ditt kolesterol eftersom fibrerna hjälper till att ta upp de onyttiga fetterna i blodet.

2. du håller dig mätt längre eftersom det tar lite längre tid att tugga fibrerna hinner mättnadssignalerna skickas till hjärnan. Fibrer sväller också i magsäcken, vilket gör att du känner dig mätt tidigare och håller dig mätt längre efter måltiden. 

3. minskar risken för sjukdomar som till exempel magcancer och cancer i munnen, tjocktarmen, gallblåsan och äggstockarna. Genom att äta fullkorn håller dina celler sig friska. Fullkorn innehåller bland annat fytokemikalier som är mikroskopiska växtämnen och E-vitamin som har stor betydelse för immunförsvaret och kan hjälpa till att förebygga många sjukdomar. Fibrerna suger upp och tar med sig mindre nyttiga ämnen ut ur kroppen och håller magen i trim.

Läs mer om energität och näringstät mat

4. får energi som passar till att träna eftersom fullkorn är den bästa källan till energi när du ska vara fysiskt aktiv. Genom att du äter kolhydrater med lågt GI lagrar du långsamma kolhydrater i kroppen som ger stabil energi i flera timmar efter att du ätit. Genom att äta rätt kolhydrater kan du alltså prestera mer och träna effektivare.

5. blir piggare och mer koncentrerad eftersom långsamma kolhydrater gör din blodsockernivå stabil. Det gör att du kan vara koncentrerad och pigg i flera timmar efter att du ätit. 

6. förebygger diabetes eftersom fibrerna och de hela kornen gör att det blir en fördröjning på glukosen som går ut i blodet. Det i sin tur gör att du undviker en snabb blodsockerhöjning och därmed ett kraftigt insulinpåslag.

7. Din tarmflora förbättras av fibrer. De kan jäsa till sig och hjälpa ditt immunförsvar att bli starkt!

6 tips till en bra magkänsla:

1. Ät 15 gram fibrer från fullkorn varje dag.
2. Ät 20 gram fibrer från grönsaker och frukt varje dag. Ät minst 500 gram grönsaker per dag.
3. Drick 1,5 - 2 liter vatten om dagen.
4. Ät kolhydrater med lågt/medel GI.
5. Motionera dagligen.  
6. Minska stressen och sov gott om natten. 

Vad är skillanden mellan GI och GB

Bra fullkornskällor:
Osötat fullkornsrågbröd, råris, fullkornspasta, bulgur, quinoa, All Bran (helst fiber plus), havregrynsgröt, vetekli, korn och dinkel.

Publicerad: 2019-10-01

Tillbaka