Huden är vårt största upptagningsområde och behöver vårdas på rätt sätt för att hjälpa oss att må bra. Senaste forskningen visar även på att vi ökar i vikt av att få i oss kemikalier. När Gunilla Brunell för många år sedan insåg att hudvård kan vara skadlig gjorde hon slag i saken och startade ett hudvårdsföretag där hon skapade hälsosamma närproducerade hudvårdsprodukter.

Ekotrenden inom hudvårdsbranschen vill gärna tala om att de är rena och naturliga och kommer direkt från växtriket. Men det gäller att vara lite kritisk om du är angelägen om att köpa just en naturlig eller ekologisk produkt.

- Jag har en dröm och i den drömmen används mineraloljor endast till flygbränsle, fotogen och villaolja – inte i hudvård, säger Gunilla Brunell.

Gunilla Brunells företag WISE startade 1998 då ekologisk hudvård fortfarande var ett relativt okänt begrepp. I dag har tiden hunnit ikapp henne. Människor har fått upp ögonen för ekoprodukter som varken belastar vår kropp eller jord. 

Knepen som gör dig 10 år yngre!

När vi undersökt hudvårdsprodukter i affären är vatten största ingrediens. Samtliga produkter innehöll också ämnen som uppges kunna vara irriterande eller allergiframkallande vid kontakt med hud. Så även de företag som vi kanske tror har bra produkter för att de marknadsför sig med att de har de finaste råvarorna som inte djurtestats och med en stor Fair trade-symbol på framsidan.

- Bakom varje produkt jag säljer ligger otaliga timmar av arbete, från själva skapandet av de första små prototyperna i hemmalabbet, till valet av ekologiska ingredienser, bra flaskor och etiketter som blir till vattenånga vid återvinning, säger Gunilla. 

Hon påpekar vikten av att inte bara tänka på innehållet utan även på att förpackningen och fägern på etiketten inte ska förstöra vår jord. Dessutom ska transporten inte vara för lång vare sig för råvarorna eller den färdiga produkten.

Frukstos ökar suget efter skräpmat!

Huden räknas som kroppens största organ och en stor de av de ämnen vi tillför beräknas tas direkt upp av kroppen och vandra ut i blodomloppet.
Det är inte ovanligt att vi använder över 200 syntetiska och/eller miljöfarliga ämnen redan innan vi går ut genom dörren på morgonen. Till exempel genom schampo, balsam, duschkräm, mascara, läppstift, parfym. Senare tiders forskning har varnat gravida för att smörja sig med body lotion och man har även i tester kunnat visa på att vår tids fettma har sin grund i den förgiftning vi får från hudvårdsprodukter, mat och annat som ger ifrån sig gifter.

Regelverket kring hudvårdsprodukter är inte lika starkt som kring till exempel läkemedel eller livsmedel. Därför kan många producenter fortsätta att kalla sina krämer för naturliga även om innehållet inte är kontrollerat

- Jag är övertygade om att ren mat, liksom ren hudvård, är den enda vägen framåt. Vi tillverkar på två ställen i Sverige. All produktutveckling sker först i vårt eget lilla labb på företaget, innan vi sätter det i fabriken och samtliga recept har tagits fram och ägs av mig. Vi använder aldrig färdigköpta baser.Vi vill bara ha de finaste råvarorna och hämtar dem i närliggande EU länder.

Därför blir du rynkig av socker!

Gunillas företag WISE har belönats många gånger för sina produkter. Bland annat med fem getingar i Expressen och bäst i test i ett flertal tidningar.

- Det är något att vara stolt över, men jag är också ödmjuk inför att jag kan göra mer och ännu bättre. Vi levererar till många ekologiska hudvårdssalonger och inte för inte var vi huvudleverantörer under drygt 15 år på Axelsons ekologiska hudvårdsskola, säger Gunilla.

Det finns några få riktigt bra ekologiska hudvårdsprodukter som inte förgiftar oss på marknaden och ett av dem Weleda har tagit stora marknadsandelar. Men vad vi även behöver titta på är närproducerat och att stödja små svenska producenter så att man inte behöver köra produkterna över hela världen.

10 tips som ger dig mer ork!

Omdiskuterade konserveringsmedel
Parabener är ett gemensamt namn för en grupp konserveringsmedel: butylparaben, isobutylparaben, propylparaben, isopropylparaben och methylparaben. Några parabener har genomgått vetenskaplig granskning och studier visar att vissa av dem kan störa hormonbalansen hos fiskar. Kosmetikaindustrin hävdar att de är väl beprövade.
– Nackdelen med parabener är att de visat sig, i varierande utsträckning, vara hormonstörande, har David Gunnarsson, produktansvarig på Naturskyddsföreningens Bra Miljöval, sagt.

Omdiskuterad oljeprodukt
Mineralolja framställs av råolja, petrolium, som är en ändlig resurs och som inte kan brytas ner av naturen. En vanlig ingrediens i hudvårdsprodukter eftersom de är billigare och mer hållbara än vegetabiliska oljor. Kritiker menar att mineraloljor är dåliga för huden och täpper till mellan 40 och 60 procent av hudens porer vilket i sin tur försämrar hudens naturliga återfettning och förhindrar den från att ta upp vitaminer. Enligt Läkemedelsverket finns dock inga studier som visar att mineralolja skulle vara farlig för hälsan.

Fakta:
Parabener kan ha flera olika namn i krämens innehållsförteckning:

mineral oil
vaselin
petrolium/petrolatum
paraffin/ paraffinum liquidum
propylene glycol
E 905
ozokerit (förekommer ofta i mascara)
polyisobutene (förekommer ofta i lipgloss).

Alkohol denat – renad alkohol som bland annat används för att göra vätskor mindre trögflytande. I sig kraftigt avfettande och uttorkande. Kan framkalla kontakteksem och svida kraftigt i ögonen.

Bensylalkohol – klassat av Kemikalieinspektionen som farligt vid inandning. Irriterande för hud och ögon.

Butylenglykol – låg akut giftighet vid djurförsök, irriterande vid ögonkontakt.

Butylfenyl – en variant används som parfymtillsats. Kan orsaka irritation och allergiska reaktioner. Listad av Europeiska Kosmetika-direktivet som allergent ämne.

Carbomer – milt irriterande på hud och ögon (vid djurförsök). Kan innehålla bensen som enligt Kemikalieinspektionen är cancerframkallande.

Cetylalkohol – låg akut giftighet vid förtäring. Motstridiga uppgifter om irritationseffekter på hud och ögon.

Dehydroättiksyra (dehydroacetic acid) – antibakteriellt konserveringsmedel. Liten risk för giftighet vid låga halter men exponering för höga halter kan påverka njurarna.

Dimetikon – en syntetisk silikonolja. Silikoner, som ofta är utvunna ur petroleum, sägs lägga sig utanpå huden i stället för att sjunka in och då torka ut huden över tid. Lägger sig även utanpå hår och ger en silkesmjuk känsla. Bryts inte ned i naturen. Kan ansamlas i biologiska organismer, ge ögon- eller hudirritation och vara skadlig om den inandas eller sväljs. Har i djurstudier medverkat till utvecklandet av tumörer.

Fenoxietanol – konserveringsmedel, en variant är klassad av Kemikalieinspektionen som hälsoskadlig och irriterande, farlig vid förtäring samt irriterande för ögon.

Genariol – allergiframkallande.

Isopropyl-myristat – förtjockningsmedel som anses milt hudirriterande vid halter över fem procent. Sägs täppa till porerna och ge små utslag i ansiktet vid långvarig användning.

Kokamidpropylbetain (CPBA) – en syntetisk tensid, utvunnen dels ur kokosolja, dels ur dimethylaminopropylamine, (DMAPA) som är en hudirriterande syntetisk kemikalie. Ger schampo och tvålar deras rengörande och löddrande egenskaper. Känd för att irritera hud, ögon och lungor. Sägs också kunna orsaka allergiska reaktioner, inklusive hudutslag, brännande känsla och klåda. Enligt Arbetshälsoinsitutet ett av de vanligaste ämnen som orsakar arbetsbetingad allergi.

Limonen – bildar hudallergiframkallande komponenter vid kontakt med luft. Enligt Nordiska ministerrådet miljöfarligt och mycket giftigt för vattenorganismer.

Linalool – doftämne, kemiskt utvunnen ur växter. Kan trigga allergiska reaktioner, ligger i mitten på farlighetsskalan hos Cosmetic Safety Database och anses kopplad till canser.

Metylparaben (E 218) – konserveringsmedel som snabbt tas upp av huden. Kan ha irritationseffekt på ögon och hud. Kan vara hudallergent. Omdiskuterat - anses säkert av kosmetikaindustrin, har östrogenisk effekt och är kopplat till bröstcancer enligt kritiker.

Mineralolja (paraffinum liquidum) – petrokemisk produkt, billig ingrediens i i hudvård. Sägs enligt kritiker täppa igen porerna och blockera hudens naturliga andning och utsöndring, medverka till acne och stärka den inflammatoriska symptom.

Pantenol - uppges oxidera i huden till pantonensyra som kan vara irriterande. Kan eventuellt ge allergiska reaktioner.

Propylparaben (E216) – omdiskuterat konserveringsmedel. Rapporterat som hudallergent, diskussion om eventuell hormonstörande effekt.

SLS (sodium laureth sulfat) – finns i de allra flesta schampon och gör att de löddrar. Beskrivs som "väldigt farligt och svårt irriterande kemikalie". Svårnedbrytbart i naturen. Kan vara samma SLS i tvålen som i biltvätten. Löser fettet på huden, kan ha en starkt uttorkande effekt.

Xantangummi – livsmedelstillsats som används som förtjockningsmedel. Kan vara industriellt framställt av glukos som i sin tur kan framställas från majs som kan vara besprutad eller genmodifierad. Renas ofta med isopropylalkohol som är en petrokemikalie.

Publicerad: 2019-11-01

Tillbaka