Påsken är godisets högtid. Och även om du numera väljer att avstå från gelégodisbitar och marsipan finns det ändå godis du kan njuta. Här är några knep, både för enklare godis och för dig som tänker göra egna praliner.

Det kan kanske kännas bittert att de vackra gelégodisbitarna i glada färger inte längre är för oss som äter GI-kost. Vid närmare läsning av innehållsdeklarationen känns dock förlusten inte så stor. Mycket godis innehåller inte ett enda ämne som kroppen behöver!

Så gör du påsklammet GI-vänligt!

Välj choklad
Nej, bättre då att satsa på GI-vänlig mörk choklad med 70% kakaohalt. All choklad innehåller dock en mindre mängd socker, så överkonsumtion är inte att rekommendera. Mörk choklad är fungerar som rena rama lyckomedicinen, eftersom det ökar serotoninet i kroppen och du blir gladare av det. Och det är just en glad påsk vi vill ha!

Smält choklad
Det är viktigt att chokladen inte smälts vid för hög temperatur. Då blir den lätt grynig. För att smälta choklad finns två bra metoder; i fett och i vattenbad. Om det ska vara smör med i receptet, smält då först smöret och låt chokladen smälta i det varma fettet på ytterst låg värme.

Vattenbad
Den andra metoden är i vattenbad. Det åstadkommer du enklast genom att använda en kastrull och en bunke som får plats i kastrullen. Koka först upp vattnet, låt plattan stå på ytterst svag värme och ställ sedan bunken över. Lägg chokladen i bunken och låt den smälta av värmen från vattnet.

Lyxiga påskrecept!

Blank och fin choklad
Om du ska doppa något i choklad ska den hålla 20°C för att få en vacker och glansig yta. Doppa aldrig något kallt i tempererad choklad för då blir den grå och matt beroende på att den stelnar inifrån istället för utifrån.

Temperering
Om du ska slå dig på att göra egna praliner behöver du ha god kontroll på graderna. Det får du enkelt med hjälp av en hushållstermometer. Den mörka chokladen värms till 48°C - 50°C. Därefter rör du tills temperaturen är 27° - 28°C och värmer därefter åter upp den till 31° - 32°C.  Det är detta som kallas för temperering. Meningen med tempereringen är att skapa så små fettkristaller som möjligt och resultatet blir en blank och fin choklad.

Förvaring av chokladgodis
När godiset är färdigt ska det förvaras fram till påskafton. Det bästa för godiset är att lägga det i plastburk med tättslutande lock. Lägg smörpapper mellan lagren. Förvara svalt men inte iskallt, så svalskåp eller skafferi är bättre än kylskåp. Choklad mår bra av att stå en stund i rumstemperatur innan man äter den.

Bra GI-saker att doppa i choklad. Frukt och bär t ex jordgubbar. Nötter.

 

 

Publicerad: 2020-04-06

Tillbaka