Påsklammet är en gammal god tradition. Lammkött är något av det mest nyttiga köttet som finns vid sidan av vilt - det är GI- vänligt och dessutom alltid mört.

Satsa på lammkött på tallriken till påsk!

Konsumtionen av lammkött ganska låg i Sverige om man jämför med andra länder. Men intresset har ökat de senaste åren och färskt lammkött går numera att få tag på året runt. Det finns även bra importerat djupfryst lammkött att köpa.

Lyxiga påskrecept!

Köp mycket och frys in
Ibland kan man köpa ett helt eller halvt lamm till mycket bra pris. Styckningsdelar som säljs är stek, med eller utan ben, lammracks och enkla eller dubbla kotletter. Infrysning av kött bör gå fort, frysen bör hålla en temperatur på minus 18° eller lägre under lagringstiden och upptiningen bör ske långsamt vid låg temperatur, allt för att köttet ska behålla sin kvalitet.

Om lammkött
Allt lammkött är mört och går utmärkt att både steka och grilla. Det beror på att köttet består av fina fibrer. Är lammet mellan 6 och 12 månader gammalt vid slakt kallas köttet lammkött. Kött från djur över ett år kallas fårkött. Det finns även dilammkött från lamm under 6 månader, men det är inte vanligt i Sverige.

Laga GI-vänligt påskgodis!

Matlagningstips
Stek inte lammkött på alltför hög värme. Då förlorar det för mycket vätska och blir torrt och tråkigt. Bra ugnstemperatur är 175- 200 grader. Lammkotletter ska stekas på medelvärme.

Rivstart, Nystart och Balans
Allt kött har GI-värde 0, så kött kan du äta i alla faser. Skär gärna bort synligt fett, eftersom köttets fett är av den omättade sorten. Lamm går ute och betar och har ett bra liv, så köttet är av den sorts som är allra bäst att äta.

 

Publicerad: 2020-04-08

Tillbaka