Påsk är en stor mathelg – och även när du äter nyttigt så kan du njuta av mängder av god mat. Vad sägs om den här trerättersmenyn som passar utmärkt för att förgylla vilket påskbord som helst.

CSS

Lyxig, nyttig och mättande på samma gång, och vacker dessutom! Passar utmärkt på en dignande påskbuffé. Pajskalet består av mixade frön som gör laxtårtan både nyttig och extra mättande.

Lax-och äggtårta (6 pers)

200 g pumpakärnor
100 g solrosfrön
50 g smör
1 nypa salt

Fyllning:

5 hårdkokta ägg
200 gram rökt lax
100 gram löjrom, eller annan fiskrom.
3 msk dill
2 msk gräslök
2 dl crème fraiche
2 msk fransk senap
Citron för garnering

Gör så här: Rosta pumpakärnorna på hög värme i stekpanna. Mixa pumpakärnorna och solrosfrön till ett mjöl i en matberedare. Blanda mjölet med smör och salt så att det blir en deg och tryck ut massan i en form med löstagbara kanter. Hacka alla ingredienser i små bitar och blanda ner dem i en bunke (allt utom fiskrommen). Rör till en jämn smet. Fördela smeten i pajskalet. Låt stå kallt i minst 2 timmar innan servering, tunna citronskivor och några dillkvistar.

På påsken äter vi lamm i alla dess former och med brysselkåls-och chévregratängen till blir denna anrättning en garanterad succé!
Brysselkål är en underskattad nordisk grönsak som har ett högt fiberinnehåll – och ett väldigt lågt GI.




Lammkotletter med brysselkåls- och chevrégratäng (4 pers)


4 rejäla lammkotletter, ca 600 gram
4 vitlöksklyftor
Färsk rosmarin, ca 4 kvistar
Flingsalt
Svartpeppar

Gratäng:
500 gram brysselkål
1 gul lök
200 gram chévreost
Salt och peppar
1 1/2 dl grädde
1 dl créme fraiche
2 tsk torkad rosmarin

Gör så här: Sätt ugnen på 225 grader. Hacka vitlök och färsk rosmarin. Gnugga in lammkotletterna med hacket och krydda med flingsalt och nymalen svartpeppar.
Koka brysselkålen i 5-10 minuter så att de blir lite mjuka, men inte genomkokta.
Låt rinna av och lägg dem i en ugnssäker form. Fördela chévreosten över. Vispa ihop grädde och créme fraiche till en slät sås.
Smaka av med salt, peppar och torkad rosmarin. Häll såsen över brysselkålen och smula över getosten. Grädda i mitten av ugnen 20 minuter eller tills gratängen fått fin gyllenbrun färg. Stek under tiden köttet i smör och servera med skyn.


Pecannötspaj (8 pers)
200 gram mandelmjöl
1 ägg
50 gram smör
1 msk honung
Fyllning
50 gram smör
4 msk flytande honung
3 dl pekannötter
2 dl blandade nötter efter smak
1 msk vaniljsocker
3 ägg
Till servering:
1 dl grädde (vispad)

Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda mandelmjöl, ägg, smör och honung till en smet.
Tryck ut smeten i en form med löstagbara kanter.
Grädda pajskalet mitt i ugnen i 15 minuter.
Låt svalna.
Minska temperaturen till 175 grader.
Smält smör i en kastrull och tillsätt honungen.
Hacka de blandade nötterna och hälften av pekannötterna grovt (spara hälften av pekannötterna till garnering) och häll i det smälta smöret tillsammans med vaniljsockret.
Vispa äggen poröst i en separat bunke och blanda därefter ner äggen i smör- och nötblandningen.
Häll fyllningen i pajskalet och grädda mitt i ugnen i ca. 10 minuter. Servera med en klick vispad grädde.

Publicerad: 2018-03-23

Tillbaka