Tomater är inte bara en fröjd för ögat och smaklökarna. Den röda salladshjälten har en hel del fantastiska egenskaper innanför skalet.

Lykopen är en av naturens mest kraftfulla antioxidanter. Studier har visat att lykopen kan motverka såväl hjärt-kärlsjukdom som vissa cancerformer.

Och avståndet till en naturlig lykopenkälla är sällan långt. En av våra vanligaste grönsaker, tomaten, är fullproppad med den nyttiga antioxidanten.

Läs om den nyttiga och smala kålen!

Lykopen har visat sig kunna begränsa cancercellers tillväxtförmåga, enligt en studie vid universitetet i brittiska Portsmouth. Forskarna tror därför att antioxidanten kan vara extra intressant i just cancerforskning.

Tomatens rödhet vittnar om mängden lykopen, ju rödare grönsak desto bättre källa. Men visste du att lykopenet blir mer verkningsfullt om du hettar upp tomaten innan du äter den? En varm tomatsoppa har alltså högre lykopenhalt än en färsk tomatsalsa!

Många av tomatens nyttigheter är fettlösliga, så adderar du dessutom en skvätt olivolja till rätten blir kroppens upptagningsförmåga ännu mer effektiv.

Fixa med gott samvete!

Japanska forskare har också upptäckt att tomater innehåller ämnen som löser upp skadligt fett i blodådrorna. Denna egenskap gör att grönsaken blir ett effektivt vapen mot såväl leverproblem som åderförkalkning.

Tomater kan även hjälpa dig hålla vikten. Brittiska studier har visat att kroppens aptitreglerande hormoner påverkas av just tomat, du blir helt enkelt fortare mätt om du äter mat med tomater i.

Och det bästa av allt är att de flesta av tomatens härliga egenskaper finns kvar även i konserverad form, till och med i krossade, puréade och i ketchup.

1 kg passerade tomater
 
1 vitlöksklyfta
 
1 grönsaksbuljongtärning
 
1 msk honung
 
3 msk vit eller röd balsamvinäger
 
2 dl vatten
 
0,5  kruka färsk basilika
 
salt
 
peppar
 
Chèvretopping :
100 g chèvre
 
1 dl matlagningsyoghurt

 

Publicerad: 2019-11-13

Tillbaka