Fett är ett omdiskuterat ämne, inte minst vilken typ av fett som vi ska äta och hur mycket. Den tidigare dominerande fettskräcken har ebba ut och tidigare hälsopåståenden om att mättat fett är direkt kopplat till höga kolesterolvärden ifrågasätts allt mer.

Vår bedömning är att vi gör klokast i att variera oss även i det här avseendet och blanda mellan omättade och mättade fettsorter, där du strävar efter en högre andel omättade fetter. Här kommer en överblick med naturliga alternativ som passar i matlagning, för bakning och stekning.

Kokosfett

Innehåller mycket mättat fett, trots att fettet är vegetabiliskt. Består till  största delen av korta och medellånga fettsyror som kroppen gärna använder som ”bränsle” direkt och inte lagrar i någon större utsträckning. Hårt i rumstemperatur och utmärkt att steka eller woka i. Innehåller laurinsyra som är antibakteriell och bra för att stärka tarmbakterier och immunförsvar.

Den mesta förbränningen sker efter träningen!

Smör

Stor andel mättat fett som passar bra för stekning och bakning. Innehåller 80 procent fett och max 16 procent vatten. Framställs av grädde.

Olivolja

Rikt på enkelomättat fett och E-vitamin. Utmärkt för sallader och dressing, men känsligt för hög värme så undvik stekning. Väldigt kaloririk.

Avokadoolja

Mild i smaken och en olja som tål hög värme, så bra för stekning. Hög andel av enkelomättade fetter och upp till fyra gånger mer av betasistosterol än olivolja vilket kan vara bra för kolesterolet. Rik på antioxidanter. Passar också bra för matlagning och i dressingar.

Sesamolja

God i dressing och för att ge smak till sallader. Men använd måttligt, ger mycket smak. Utvinns ur naturella eller rostade sesamfrön vilket också ger oljan olika färg och smakkaraktär. Sägs ha en antiinflammatorisk och läkande effekt och används ofta i Asien för olika åkommor.

Fettförbränningen som är snäll mot korppen!

Rapsolja

Den enda av oljeväxterna som odlas i stor utsträckning i Norden. Tålig även för relativt hög värme och passar därför att steka i som ett alternativ till smör. Innehåller en högre andel fleromättat fett än olivolja, men är också rik på enkelomättat fett.

Jordnötssmör

Populärt pålägg inte minst i USA. Högt proteininnehåll, men också mycket energi så använd med måtta. Och välj enbart jordnötssmör gjort på naturliga ingredienser med lite tillsatt salt. I billigare varianter finns andra tillsatser och härdat fett som du helt ska undvika.

Mandelsmör

Numera går det att hitta smör gjort på såväl mandel som hasselnöt och cashew. Bra alternativ för dig som vill hålla nere mängden mättat fett från vanligt smör. Ger en god, rund och nötig smak och passar även bra i vissa maträtter.

Majonnäs

Gott till smörgåsar och att blanda med exempelvis tonfisk. Görs på vispad äggula och olja som bas med lite vinäger eller fransk senap för att ge syra. Färdigköpta varianter innehåller tyvärr ofta en del socker.

Rörlighetsövning som gör skillnad!

Grädde och crème fraiche

Högt innehåll av mättat fett. Bra för matlagning och till såser eftersom man slipper reda såsen med mjöl. För att hålla nere kalorimängden är keso, kesella, yoghurt och gräddfil bra alternativ.

Källa: Den nya GI-metoden av Ola Lauritzson

Publicerad: 2019-11-13

Tillbaka