Har du beslutat dig för att börja med GI-metoden? Grattis till ett gott, nytt liv! Här får du lite inspiration och goda råd på vägen.

När du ska införa en förändring i ditt liv är uthållighet det absolut viktigaste. Det tar upp till en månad att komma in i nya rutiner, därför är det viktigt att du verkligen ger dig själv en rejäl chans. Uthållighet är ordet. GI-metoden gör det lätt för dig. Maten är så fantastiskt lätt att laga och god att äta att det nya livet går som på räls. Ingen svältkost här inte! Dessutom får du snabbt resultat såväl på vågen som på måttbandet och ökad energi. Framgångarna stimulerar dig naturligtvis att fortsätta. 

Häften av alla svenskae är överviktiga - är du en av dem?

Etablera nya rutiner

Att äta tre till fem mål mat om dagen (samma mängd mat så klart utspritt på fem gånger eller tre vilket som passar dig bäst) på hyfsat regelbundna tider är en av grunderna i GI-metoden. Här handlar det alltså snarare om att lägga till istället för att dra ifrån. Planera för frukost, förmiddagsmellanmål, lunch, eftermiddagsmellanmål och middag, för en jämn blodsockernivå och uteblivna hungerattacker. 
Se också till att påbörja en ny träningsrutin redan första veckan. Så lite som tre 30-minuterspass i veckan gör underverk.

Skaffa dig en GI-kompis

Beställ GI-boxar tilsammans eller själv är ett enklet sätt att få ditt nya GI-liv att fungera.
Att dela erfarenheter, svårigheter och glädjeämnen gör det mesta enklare. Dra därför gärna med dig en kompis i ditt nya GI-liv. Då kan ni fråga och stötta varandra och kanske turades om att göra matlådor. Varannan dag blir det därför lite extra guldkant på tillvaron fram emot lunch när den ena inte visste vad den andra kokat ihop för GI-gott.
Det är viktigt att peppa varandra istället för att tävla om vem som tappar flest kilon. Både hälsa och viktminskning är helt individuell. Bräck istället varandra med vem som hittar det läckraste GI-receptet eller den roligaste råvaran till era måltider. Och glöm inte att ge varandra komplimanger! 
Dra även med dig din kompis på träningen. Att ha sällskap och någon som drar ut dig när du hellre skulle stanna hemma och som uppmuntrar med glada tillrop gör att träningen verkligen blir av. 

Klockslaget då ditt sötsug är som störst!

Dokumentera allt

Glöm inte att fotografera och mäta ditt gamla jag. Mät och väg dig från dag 1 och skriv upp alla mått i en bok där du fyller på med resultat och för dagbok hur din viktresa går. Desto fler möjligheter du ger dig själv att verkligen se resultatet du uppnår, desto mer stimulerad blir du till att fortsätta. 

Mat- och måltidsråd

Var uppmärksam på hur du äter, när du äter och hur du mår efter måltiden. Att äta långsamt, tugga ordentligt och inte stressa under måltiden är viktigt. Du har väl hört det gamla ordspråket: ”tänderna sitter i munnen och inte i magen”. Det är viktigt att maten är finfördelad när den hamnar i magen. När du äter lite långsammare hinner den riktiga mättnadskänslan komma ikapp dig så att du inte äter lika mycket.
Gör måltiden till en extra njutningsvärd stund. Duka med en vacker tallrik, fina bestick eller en nystruken bordstablett. Ställ en blomma på bordet och tänd ett ljus. Undvik att se på TV eller läsa tidningen när du äter. Din nya livsstil handlar även om medveten närvaro. Njut av maten!

Planera mera

Både inköp och matlagning kräver sin tid. Ta en särskild stund varje vecka när du tittar igenom dina favoritrecept och prickar in dina önskemåltider på olika veckodagar.

Veckomenyer 

Tänk på, att ett långkok den ena dagen betalar sig i form av snabbmat flera dagar i sträck. Bunkra med kokta bönor, vitkålssallad och tomatröra. Då kan du snabbt lägga till mera snabblagade ingredienser och få till gourmetmåltider. Laga fem kycklingfiléer, fem laxbitar eller fem köttfärsbiffar på en gång istället för bara en. Kyl ner och frys in. Bra till snabbmåltider när du har bråttom eller till matlådor.
Planera även för mellanmål. En ”godispåse” är bra att ha med. I den kan du lägga olika sorter nötter, torkade aprikoser och en bit mörk choklad. Bra att ha vid nödsituationer som bilköer, när du blir försenad eller om du är bortbjuden och det som serveras är sötsaker med mycket vetemjöl.

Så dämpar du hungerkänslorna!

Handla GI-vänligt

Besök butikerna i ditt närområde om du inte redan har gjort det. Kolla upp var du bäst hittar färskt kött, fisk och fågel, bra grönsaker och torkade baljväxter. Allt fler butiker har nötter, torkad frukt och annat GI-vänligt i sortimentet. 
Om din närmaste butik inte har det du vill köpa, ta ett snack med handlaren. Ge honom en introduktion till GI-metoden och tala om vilka varor du vill kunna köpa.
Var inte rädd för att fråga om du får byta ut ris, pasta eller potatis mot en större mängd grönsaker när du går på restaurang.

Glöm inte mellanmålet

De flesta människor som har övervikt eller andra hälsoproblem äter helt enkelt för lite, på fel tid och fel saker.
Många människor tror att mellanmål är detsamma som kaffebröd eller sötad yoghurt, men det finns många nyttiga alternativ. Det finns verkligt goda naturella yoghurt- och filprodukter som du kan komplettera med frukt, frön eller nötter. Ostkuber och oliver är ett annat bra mellanmål. Och glöm inte grönsaker! Frukt är ett härligt mellanmål och vill du lyxa till det lite så gör en fruktsallad!

Drick hälsosamt

Byt ut sötade drycker mot vatten. Tillsätt en klyfta lime eller citron, så smakar det godare. Avstår från alkohol i perioder men ibland kan du gott unna dig ETT glas. Men inte öl, såvida det inte är GI-öl, eftersom maltosen gör att öl har extremt högt GI-värde.

Tröstätande

Om du tidigare tillhört skaran som belönade dig själv med ätbara presenter är det dags att förändra den vanan. Du behöver helt enkelt hitta andra former av belöningar. Belöna dig med en promenad, en rolig film eller ett spännande möte med någon du tycker om. Ge dig själv en blomma att njuta av eller lyssna på din favoritmusik. Massage eller en lyxig kroppsbehandling är också en nyttig belöning.

Undvik jojobantning och kalorihets.

Lagom är bäst

Lagom är ett bra svenskt ord. För att få variation i kosten gäller det att inte äta för ensidigt. Betrakta choklad, nötter och andra liknade livsmedel som smaksättare.
Minska kaffedrickandet till en kopp på morgonen och en på eftermiddagen, eller hur du nu vill lägga dina kaffepauser. Byt gärna ut dagens övriga ”koppar kaffe” mot örtte eller grönt te. Grönt te är extra nyttigt och kan bland annat minska cancerrisken.

Träningsråd

Att ändra livsstil handlar om att vidga sina vyer, så varför inte pröva något nytt? Ta en titt i kurskataloger som dimper ner i brevlådan. Hör av dig till ditt lokala gym eller simhall och hör vad de har på programmet. Prova olika motionsformer. Promenera, promenera, promenera… Ställ bilen, strunta i bussen och använd apostlahästarna istället. Promenera före frukost, till jobbet eller till affären. Promenera i naturen eller trampa asfalt i stan. Köp en stegräknare, så kan du hålla koll på hur många steg det är mellan de punkter där du rör dig dagligen. Räkna hur många steg du går per dag, öka antalet och tävla mot dig själv. Ta med en kompis på nästa promenad!

Tänk på hjärtat

När du kommit en bit på vägen  är det dags att börja med lite annan träning än promenader. Använd den första halvan av träningspasset till en aktivitet som kräver att hjärta och lungor får arbeta och att blodet syresätts. Den andra halvan är att träna styrkan. Det finns många sätt, inte bara att lyfta vikter. För dig som känner att det här är för avancerat, börja med poweryoga! Det är inte många styrketräningsövningar som du får svårt att genomföra när du tränat poweryoga en kortare tid. 

Detoxa för viktens skull!

Till sist... 

Ta inte misslyckanden för hårt. Om du åt fel, drack för mycket, skippade dagens träning eller inte lyckades motstå en sötsak. Det är nu det kommer att visa sig om du har stark karaktär. Ligg inte kvar i diket av självömkan. Borsta av dammet och res dig upp. Låt inte ett misslyckande få dig att gå tillbaka till gamla vanor. Det är aldrig försent - varken att börja eller att börja om. Livet är för kort för att fokusera på det som blev fel. Tappar du spåret är det bara att återgå till hälsosam kost och ta upp träningen igen. Det bästa med GI-metoden är att du snabbt märker resultat! Lycka till!

Publicerad: 2019-11-11

Tillbaka