Att detoxa innebär att du gör en utrensning i din kropp, en rening av ”skräp” eller gifter som samlas i kroppen i form av så kallade toxider. Detox, renar hela kroppen inifrån. Vår expert Marlene Gustawsson ger tips på en tiodagars detox för oss som vill komma i form.

Att göra en detox betyder att du följer ett program under 10 dagar. Din kropp ska få en känsla av att ha fått "ledighet" och en möjlighet till att samla nya krafter. Du äter en kost som är full av antioxidanter och som är utrensande. Du kommer att ta bort så mycket gifter som möjligt för att rena din kropp från både gifter och slaggprodukter.
Viss del av maten som finns i våra butiker innehåller olika ämnen som lämnar kvar gifter och slaggprodukter i kroppen Ex: transfetter, socker, tillsatser, bekämpningsmedel, färgämnen och konserveringsmedel.

Levern - kroppens reningsverk
Kroppen har en fenomenal förmåga att kunna ta hand om slaggprodukter och gifter. Reningen sker främst genom levern som arbetar som kroppens reningsverk. Det finns många olika detoxmetoder och produkter att köpa och det är viktigt att du vänder till någon som är kunnig och kan hjälpa dig till rätt produkter men det handlar mycket om din kost. Att äta detoxkost är att äta mycket färska grönsaker och frukt. Du utesluter kaffe, svart te, alkohol, socker, tobak, animaliska produkter samt mat som är processad och raffinerad.

Äta renare
Att detoxa påverkar dig positivt du lever lite nyttigare och äter lite grönare. Detox kan vara ett tillfälle att börja äta nyttigare, hitta ny livsstil och ägna lite mer tid till dig själv-

- Jag använder ett kosttillskott som Verde Vita eller Ultra Clear plus som jag rekommenderar till alla min kunder, säger Marlene Gustawson.

- Verde Vita/ Ultra Clear plus ger kroppen fullvärdig näring på alla nivåer. Innehåller protein, vitaminer och mineraler för att hjälpa till att rena din kropp under detoxen. Kostillskotten innehåller varken gluten, mjölkprodukter, jäst, soja, majs, ägg, artificiella färgämnen eller smakämnen, säger Marlene.

Du kan i början av detoxen känna av :
Huvudvärk
Humörsvängningar
Hunger
Du vill kissa ofta

- Men det går över och i slutet av 10-dagarnas ”städningen” så har du en normalisering av aptiten ökad livskraft, vitalitet och energi, förbättrad kroppsfigur och förbättrad matsmältning, påpekar Marlene Gustawson.

Förslag till sköna aktiviteter under detoxen: Massage, kropps och hårinpackning, bad & bastubad, kropps och ansiktspeeling, meditation, promenader, simning, yoga, läs måbraböcker, se till att sova i mörkt svalt rum.


Gör så här:
Du behöver 1 burk Verde Vita/Ultra Clear plus och Psylliumfröskal om du ska följa Marlenes råd exakt, men du kan också bara välja att följa matråden, tänk i så fall på att äta lite mer proteiner t ex i form av bönor. Det är viktigt att magen i fungerar och du kan behöva psylliumfröskal i förebyggande syfte.

Du dricker minst 2 liter vätska per dag (vatten och örtteer i valfri mängd).
Undvik högintensiva motionspass. Satsa stort på härliga höstpromenader.
Här nedan kommer förslag på vad du kan äta under de 10 dagarna du genomför vårt program. Självklart är de bara förslag och du kan själv välja din meny (inom dessa ramar).


Dag 1

 

Första dagen börjar du med att ta bort allt som innehåller raffinerat socker och mjöl, samt alkohol.
Exempel på det är, bröd, kaffebröd, godis, öl, vin och sprit.
Du tar bort kaffe.
Du tar också bort all mat som innehåller smakämnen, sötningsmedel och all raffinerad mat (alla halvfabrikat).
Du tar även bort kött, fågel och fisk ur din kost. (Protein får du ur Verde Vita/ Ultra Clear Plus)

Förslag till din frukost:
Alt. 2,5 dl färdig havregrynsgröt färdig, med bär valfri mjölk. Prova gärna mandel, hasselnöt eller havredryck!
Alt. Omelett på två ägg och grönsaker.
Alt: Fruktsallad av valfria frukter med kesella eller keso
Alt. Yoghurt med bär
Drick örtte. Förslag till te: Ingefära, Pau d´Arco. Yogi te. Alla teer finns på Optimal Hälsa och i välsorterade hälsokostaffärer.
Mellanmål: Valfri frukt, örtte.
Lunch: Grönsakssoppa utan redning eller en stor sallad med valfria grönsaker med avokado. Du kan ha mozzarella eller keso till salladen. Smaksätt med vinäger och olja.
Grönsakssoppa till 2 personer
0,5 liter valfria rotfrukter och grönsaker
0,5 liter vatten
0,5 dl hackad persilja
1 msk ekologisk buljong
Skala rotsaker och grönsaker. Skär allt i strimlor, skivor eller tärningar. Koka upp vatten och buljong. Lägg i rotsaker och koka dem mjuka 5-10 min. Lägg i persilja, hetta upp soppan och smaka av.
Mellanmål: En valfri frukt eller ½ st. avokado. Örtte.
Middag:
Wokade grönsaker med keso eller en valfri råkosttallrik med keso eller mozzarella eller fetaost.
Wokade grönsaker till 2 personer:
½ blomkålshuvud
½ broccolistånd
1 zucchini
1 rödlökar
2 morötter
1 vitlöksklyfta
1 msk olja
Smaka av med lite salt
Skär blomkålen och broccolin i små buketter. Förväll dem någon minut i kokande lättsaltat vatten.
Skär zucchinin i små tärningar, klyfta rödlöken, strimla morötterna och pressa vitlöken.
Hetta upp oljan i en wok eller stekpanna. Woka grönsakerna tillsammans, smaka av med örtsalt.
Kvällsmål: Örtte och 1dl osaltade valfria nötter.

 

Dag 2

Nu tar du också bort alla mjölkprodukter och ägg.

Frukost:
Fruktsallad eller gröt med mixade bär med havre eller mandelmjölk.
1portion Verde Vita/ Ultra Clear Plus som blandas med vatten och/eller lite fruktjuice. Örtte.
Mellanmål: Ett päron eller ett äpple. Örtte.
Lunch: Bönsallad med valfria grönsaker och avokado.
Mellanmål: En portion Verde Vita/Ultra Clear Plus och en valfri frukt. Örtte.
Middagsförslag: Adzukibönor, strimlade morötter och 1dl råris eller rostade grönsaker med quinoa.
Kvällsmål: Örtte och 1 dl valfria nötter eller en avokado eller ett päron.

Böngryta och råris till 2 personer
200 g Adzuikibönor
1 tsk olivolja
1 vitlöksklyfta finhackad
½ gul lök hackad
1 tsk ekologisk buljong
2,5 dl vatten
1 lagerblad
Ris:
1 tsk olivolja
½ liten gul lök hackad
2 dl råris kokt enligt anvisning på förpackningen
Bönor:
Skölj och lägg bönorna i blöt i kallt vatten ca 8 timmar. Skölj dem igen, låt rinna av och ställ dem åt sidan. Tillsätt oljan i en kastrull och fräs löken tills den är gyllenbrun. Tillsätt vitlöken och fräs den tillsammans med den gula löken i någon minut. Koka upp bönorna i ett nytt vatten tillsammans med buljongen och lagerbladet. Koka på svag värme under lock i 20 minuter.
Ris:
Koka riset enligt förpackningen.
Fräs löken i oljan tills den mjuknar. Tillsätt det kokta riset och värm. Servera ris och bönor tillsammans.


Dag 3

 

Dag tre tar du också bort vete, råg, korn och majs.
Du kan äta quinoa, råris och bovete.

Drick juice från den här listan:
Frukt/bär och juicelista:
Äpplen, apelsiner, färsk ananas, färsk papaya, melon, blåbär, hallon och päron. Ananas, päron eller äppeljuice.
Frukost: En portion Verde Vita/ultra Clear plus med vatten och/eller fruktjuice
Fruktsallad med 4 st Katrinplommon.
Örtte Alternativ till katrinplommon är 1 msk psylliumfröskal som du blandar med i Verde Vita/Ultra Clear Plus.
Mellanmål: En frukt. Se fruktlista och örtte.
Lunch: Sallad med grönsallad, lök, 1 st avokado och quinoa eller grönsaksgryta med valfria bönor eller quinoa.
Het vegetarisk böngryta.

För 2 personer behöver du:
200 gr valfria kokta bönor
1msk rapsolja
1 gula lök
1 vitlöksklyfta skivad
0,5 tsk gurkmeja
0,5 tsk kanel
0,5 tsk curry
0,5 tsk spiskummin
0,5 röd chili finhackad
0,5 blomkålshuvud i små buketter
2 dl grönaksbuljong (utan härdade fetter finns i din hälsokostbutik)

Hetta upp oljan i en gryta, fräs lök och vitlök tills löken mjuknat. Tillsätt krydddorna och rör om. Tillsätt blomkålen och buljongen. Koka upp och låt småkoka i 10 minuter under lock. Tillsätt de färdigkokta bönorna. Låt sjuda i 2 minuter. Smaka av med lite örtsalt och peppar.
Mellanmål: 5 valnötter och en portion Verde Vita/Ultra Clear Plus tillsammans med vatten eller juice. Örtte.
Middag: Rostade grönsaker i ugn alternativ wokade grönsaker.

Till 2 personer ungsrostadegrönsaker behöver du:
0,5 blomkålshuvud
0,5 liten zuccini
1st vitlöksklyfta skalad och skivad
0,5 liten fänkål delad i klyftor
1 st rödlök skalad och delad i klyftor
1 liten gul lök skalad och delad i klyftor
1 morrot
1 citron
2 msk olivolja

Sätt ugnen på 200 grader. Lägg samtliga ingredienser i en långpanna. Ringla över olivolja och sätt in långpannan i ugnen. Rosta grönsakerna i ca 30 min. Rör om med jämna mellanrum.
Kvällsmål: 3 dl melonbitar och örtte


Dag 4  

Nu tar du även bort gryner, nötter och frön.
Du ska äta frukt, baljväxter (bönor, ärtor, linser) och grönsaker!

Frukost: Fruktsallad. Frukter ur fruktlistan. Örtte och 1 portion Verde Vita/ Ultra Clear Plus med vatten eller fruktjuice.
Mellanmål: Örtte och 2 dl hallon eller blåbär.
Lunch: Kokt broccoli och rivna morötter smaksätt olivolja och äppelcidervinäger. Örtte.
Mellanmål: Örtte och 1 portion Verde Vita /Ultra Clear Plus med vatten eller fruktjuice.
Middag: Ugnsbakad zucchini med citron och rårivna morrötter.

Ugnsbakad zucchini
Till 2 personer behöver du:
2 små zucchini
1 msk olivolja
1 citron
2 morrötter

Skölj och skär varje zucchini i rätt så tjocka runda skivor. Pensla på lite olja. Pressa över citron och salta. Låt zucchinin stå i ugnen i 4-5 minuter på hög värme. Servera med rårivna morötter.
Kvällsmål: 1 skivad banan. Örtte.


Dag 5


Nu tar du också bort baljväxter ur din kost och du kan använda dessa grönsaker:
Korsblommiga grönsaker ( blomkål, broccoli, grönkål, brysselkål, lök, vitlök).
Råa grönsaker (sallad, färsk spenat, avokado).


Frukost: 1 portion Verde Vita/Ultra Clear Plus med vatten eller fruktjuice. Örtte. Fruktsallad med frukt ur fruktlistan.
Mellanmål: 1 valfri frukt ur listan. 1 portion Verde Vita/ Ultra Clear Plus. Örtte.
Lunch: Avokadosallad med valfri grönsallad och avokado och kokt broccoli och 1 portion Verde Vita/ Ultra Clear Plus med vatten eller fruktjuice.
Mellanmål: 2,5 dl färsk ananas i små bitar och 1 portion Verde Vita/ Ultra Clear Plus med vatten eller ananasjuice. Örtte.
Middag: Broccoli och blomkålswok med en avokado. 1 skopa Verde Vita med vatten eller juice.

Broccoli och blomkålswok
Du behöver till 2 personer:
1 vitlöksklyfta
0,5 msk riven ingefära
1 rödlök i skivor
0,5 blomkålshuvud delad i buketter
1 broccoli delad i buketter
2 msk rapsolja
Lite örtsalt och peppar
2 avokado

Värm oljan i wokpannan. Fräs vitlök, ingefära och lök någon minut. Blanda i resten av grönsakerna och fräs på ganska hög värme i 4-5 minuter. Servera genast med en avokado.
Kvällsmål: 2 dl blåbär. Örtte.

 

Dag 6


Frukost: 1 portion Verde Vita/ Ultra Clear med vatten eller fruktjuice. Örtte. Fruktsallad med frukt ur listan.
Mellanmål: 1 valfri frukt ur listan. 1 portion Verde Vita/ Ultra Clear Plus med vatten eller fruktjuice. Örtte.
Lunch: Kokt broccoli, lök och blomkål och en halv avokado . Örtte.
Mellanmål: 1 äpple och 1 portion Verde Vita/ Ultra Clear Plus med vatten eller fruktjuice. Örtte.
Middag: Ugnsrostade grönsaker ur ovanstående lista. 1 portion Verde Vita/ Ultra Clear Plus med vatten eller fruktjuice.
Kvällsmål: 2 dl papaya i små bitar. Örtte.


Dag 7


Frukost:
1 portion Verde Vita/ Ultra Clear Plus med vatten eller fruktjuice. Örtte. Fruktsallad med frukt ur fruktlistan.
Mellanmål: 1 valfri frukt ur fruktlistan. 1 portion Verde Vita/ Ultra Clear Plus. Örtte.
Lunch: Sallad med färsk spenat, 1 st avokado, kokt broccoli olivolja och vinäger.
Mellanmål: 1 päron och 1 skopa Verde Vita / Ultra Clear Plus med vatten eller fruktjuice. Örtte.
Middag: Kokt bryssel och blomkål, en halv avokado. 1 skopa Verde Vita med vatten eller fruktjuice.
Grönsaksgryta
Till 2 personer behöver du:
1st broccoli i buketter
0,5 st blomkål i buketter
1 lök i klyftor
3 dl grönsaksbuljong ekologisk
1 st lagerblad
1 klyfta vitlök skivad
Smaka av med lite örtsalt och peppar

Koka alla ingredienser utom avokadon i buljongen under ca 5 minuter. Servera genast tillsammans med den halva avokadon.

SOS soppa när det blir för tråkigt:
-Fräs broccoli & blomkålsbuketter och några delade och ansade brysselkål i rapsolja, krydda med curry och lite kajennpeppar och salt.
Häll på 1 liter vatten och låt koka tills allt är mjukt och fint.
Mixa!
Kvällsmål: 1 päron. Örtte.


Dag 8


Frukost:
1 portion Verde Vita/ Ultra Clear Plus med vatten eller fruktjuice. Örtte. Gör en kräm av aprikos och banan: Mixa 1 banan och 3 blötlagda aprikoser till en kräm.
Mellanmål: 2,5 dl melonbitar. Örtte.
Lunch: 2 dl råris med adzukibönor. se recept ovan 1 portion Verde Vita/ Ultra Clear Plus med vatten eller fruktjuice.
Mellanmål: 2 dl valfria bär. 1 portiona Verde Vita/ Ultra Clear Plus med vatten eller fruktjuice. Örtte.
Middag: Se dag 7
Kvällsmål: 2 dl valfria bär. Örtte


Dag 9


Frukost: Bovetegröt mixad med 1 dl blåbär eller valfri fruktsallad. Örtte.
Mellanmål: 1 portion Verde Vita/ Ultra Clear Plus. 5 valnötter eller 1 dl bär. Örtte.
Lunch: Valfri Råkostsallad med quinoa och avokado. Örtte.
Mellanmål: ½ dl solroskärnor. Örtte.
Middag: Wookade grönsaker se recept ovan och röda linser se anvisning på paketet 1 portion Verde Vita/ Ultra Clear Plus.
Kvällsmål: Blåbär! Örtte.

 

Dag 10


Grattis! Du har genomfört vårt kroppsstädningsprogram under hela 10 dagar. Det är viktigt att du långsamt återinför maten som du ännu inte återinfört.

Örter/ kryddor som är bra:
Gurkmeja: Bra vid svag matsmältning. Sänker högt blodtryck. Inflammationshämmande.
Förbättrar leverns funktion. Härlig att ”färgsätta måltider med”
Ingefära: Bra vid svag matsmältning och gaser. Kan sänka högt kolesterol. Vitaliserande.
Spiskummin: Lugnar magen efter tunga måltider.
Koriander: Bra vid svag matsmältning.
Älggräs: Lindrar saltsyraobalanser. Skyddar magsäcken vid alkoholmissbruk.
Kamomill: Svag matsmältning

Publicerad: 2018-04-20

Tillbaka