Kämpar du ständigt för att bli av med överflödskilona, men ser ändå hur siffrorna på vågen stiger?

Här är knepen som underlättar viktnedgången!

8 smarta genvägar till en slankare kropp
Viktnedgången blir mer effektiv om du följer våra smarta tips!

1. Sov ordentligt
Om du inte sover tillräckligt kan hormonerna som kontrollerar aptiten påverkas så att du blir hungrigare och äter mer.

2. Drick inte läsk
Låt dig inte luras av att läsken är sockerfri. En studie visade att de som drack två eller fler burkar lightläsk om dagen fick en 500 procent större ökning i midjemåttets omkrets under en period en genomsnittlig period på 9,5 år, än de som helt avstod från den söta drycken. Det konstaterade forskare vid University of Texas Health and Science Center som analyserade 474 deltagares resultat.

Beror min övervikt på dåliga gener?

3. Ät i lugn och ro
Tv-tittande och slösurfande på internet samtidigt som du äter kan sabotera dina viktminskningsplaner. När du är någon annanstans i tankarna så riskerar du att äta mer än du både tänkt dig och behöver. Om du istället avsätter tid för att äta utan distraktioner så blir du mer medveten om vad och hur du stoppar i dig, vilket leder till att du sannolikt håller nere portionsstorleken.

4. Skippa lättprodukterna
Att äta rätter som specialframställts för att vara kalorisnåla kan vara förödande om du vill gå ner i vikt. De innehåller ofta extra salt, socker och kemikalier för att kompensera för ingredienserna som minskats eller helt tagits bort. Sådana lättare alternativ smakar även “lättare” och är dessutom näringsfattigare, vilket leder till att du äter mer. Det kan ironiskt nog göra att du ändå får i dig fler kalorier än om du istället hade ätit en vanlig portion av den äkta varan.

5. Ät mer frukt och grönt
Om du ser till att äta mycket frukt och grönsaker när du bantar så har du större chans att gå ner i vikt. Dessutom minskar risken att gå upp igen. Om du äter rikliga med växtbaserad föda får du i dig många olika näringsämnen i hög dos som även innehåller få kalorier. Du håller dig även mätt länge eftersom kosten innehåller mycket fibrer.

Meditation och avslappning!

6. Skriv matdagbok
Kvinnor som skrev ner allt de åt gick ner mer i vikt än andra, enligt en studie utförd av Journal of the Academy of Nutrition and Dietics där man analyserade 123 kvinnors resultat.

7. Håll koll på kalorierna
Nötter, avokado, olivolja och mörk choklad är visserligen hälsosamma alternativ, men de innehåller ändå ganska många kalorier. Så även om du äter nyttigt så är det viktigt att det inte blir för mycket! En avokado innehåller exempelvis mer än 200 kalorier.

8. Drick vatten
Om du dricker vatten innan måltiden så hjälper det dig att kontrollera portionsstorleken. Dessutom gör mat som innehåller mycket vatten – som exempelvis frukt och grönsaker – att du snabbare blir mätt och därmed äter mindre. Det finns även studier som tyder på att intag av kallt vatten kan förbättra ämnesomsättningen och minska suget efter läsk och andra söta drycker.

Publicerad: 2020-01-20

Tillbaka