Vill du gå ner i vikt, men misslyckas ofta med dieter för att du känner dig hungrig hela tiden?

Här är vår smarta mat som stoppar magkurret och hjälper dig äta mindre!

Oavsett vilken diet man följer är receptet för en lyckad viktnedgång att äta mindre och röra på sig mer. Ofta är det hungern som sätter käppar i hjulen och får oss att misslyckas. Här listar vi nio smarta livsmedel som både är nyttiga och ökar mättnadskänslan, och därför hjälper dig att minska portionerna:

Spring ifrån höstdeppet!

Äpple
Äter du ofta för stora portioner? Testa att äta ett äpple en halvtimme innan middagen. Fibrerna och vattnet i äpplet stillar hungern och gör att du äter mindre.

Avokado
Ät en avokadohalva tillsammans med din lunch så håller du dig mätt längre in på eftermiddagen – och blir med andra ord inte lika sugen på att småäta.

Kikärter, bönor och linser
Innehåller massvis av fibrer, protein, antioxidanter, b-vitaminer och järn. Förutom dessa positiva egenskaper hjälper ärter, bönor och linser till att öka mättnadskänslan och får oss därför att äta mindre.

Så här tränar du med GI-boxen!

Mörk choklad
Om du känner att du verkligen behöver något sött, välj mörk choklad i första hand. Ett par rutor kan både sänka blodtrycket och kolesterolhalten, och hjälper också till att ta bort suget efter sött och salt.

Nötter
Ett annat nyttigt snack som ökar mättnadskänslan är nötter. Om du väljer en näve nötter istället för lösgodis när sötsuget sätter klorna i dig får du dessutom i dig massor av mineraler och antioxidanter. Hurra!

Chili
Starka kryddor i maten både ökar förbränningen och verkar aptitdämpande, två värdefulla faktorer för dig som vill gå ner i vikt. Bara en fjärdedels tesked chili i maten räcker för att du ska känna dig mätt längre, visar en studie från Nederländerna.

Ägg
Ägg till frukost är ett smart val om du vill hålla dig mätt fram till lunch. Eftersom de är rika på protein håller de hungern borta – och risken för akut sötsug blir mindre. Enligt en amerikansk studie bidrar en proteinrik frukost till att du äter färre kalorier under resten av dagen.

Träna snabbare och smartare!

Gröt
En annan bra start på dagen är havregrynsgröt, som precis som ägg innehåller mycket protein och hjälper dig behålla mättnadskänslan längre. Innehåller dessutom mycket fibrer som hjälper dig hålla magen i trim.

Vatten
Vår kropp kan lura oss att tro att vi är hungriga, fast vi egentligen bara är törstiga. Testa därför att dricka ett glas vatten nästa gång magen kurrar mellan måltiderna. Det kan minska ditt småätande, och på sikt även din vikt!

Publicerad: 2019-11-27

Tillbaka