Örter och kryddor är inte bara bra smaksättare, de skyddar oss även från åldrande och hjälper till att hålla oss friska.

Forskare vid ett universitet i USA, Georgia, utförde en studie på 24 örter och kryddor i syftet att undersöka om dessa hade någon effekt på hälsan. Man fann att de höga halterna av antioxidanter hade positiva effekter på både diabetes och åldrande.

 
- Eftersom örter och kryddor har ett mycket lågt kaloriinnehåll och är relativt billigt, är de ett utmärkt sätt att få i sig antioxidanter som ger anti-inflammatorisk effekt i kosten, säger forskningsledaren James Hargrove, docent i livsmedel och näring vid University of Georgia.

Har din sömnbrist satt sig runt midjan?


Han förklarar vidare att när blodsockerhalten är hög startar processer i kroppen som leder till att det egna immunförsvaret angrips vilket leder till inflammation och skadad vävnad.

Högt blodsocker ökar dessutom risken för kroniska sjukdomar och påskyndar kroppens åldrande. Forskarna fann ett starkt och direkt samband mellan antioxidanterna i örter och kryddor och deras förmåga att hämma inflammationerna i samband med högt blodsocker.


Kryddor med högt innehåll av antioxidanter

Ingefära är det livsmedel som per gram innehåller mest antioxidanter och är verkningsfullt mot inflammationer, ledbesvär, magbesvär, huvudvärk, illamående, toxiner och åksjuka. Ingefära anses även stärka hjärtat, bra mot högt blodtryck, förebyggande mot blodproppar, samt sänker det onda LDL-kolesterolet. Ingefära stimulerar även ämnesomsättning, motverkar förkylning, samt renar kroppen från toxiner.

Detta gör stressen med din förbränning!


Gurkmeja är en kraftig antioxidant som dessutom innehåller en massa näringsämnen och ämnet som anses ge kryddan så många bra egenskaper heter Curcumin. Kryddan tål upphettning bra, smakar inte så mycket och har dessutom en fin, gul färg. Gurkmeja är antibakteriell, motverkar både svamp och bakterier och har visat sig vara bra mot inflammationer, reumatism, ledbesvär och till och med cancer. Den stabiliserar också blodsockret effektivt och sänker det dåliga kolesterolet, LDL.


Chilifrukten är släkt med paprikan men är många gånger starkare i smaken. Det som gör chili så hett och starkt är ämnet Capsaicin och det gör även den lilla frukten antiinflammatorisk. Chili både stimulerar fettförbränningen och stabiliserar blodsockret.


Persilja är både en stark antioxidant och gott att klippa över potatis. Det gröna bladet är även bra för blodet och immunförsvaret och mot inflammationer. Persilja anses vara bra mot urinvägsinfektion då den är vätskedrivande. Den är även rik på karoten, C-vitamin, järn och kalcium.

Hur ska jag handskas med sötsug?


Kanel är ytterligare en superkrydda med fina egenskaper. Studier utförda på ett universitet i Malaysia visar att kryddan är mycket effektiv på att sänka blodsockerhalten. En halv tesked om dagen räcker för att sänka blodsockret med 20% hos patienter med typ 2 diabetes, så kallad åldersdiabetes. Kanel gör även att magsäckstömningen saktas ner för att minska det kraftigt höjda blodsockret efter måltiden och därmed förbättras insulinkänsligheten.

 
Genom att använda olika örter och kryddor i sin matlagning skulle man kunna dubbla eller tredubbla det medicinska värdet på måltiden utan att öka kaloriinnehållet. Genom att ha kontroll på sitt blodsocker kan man också minska risken för hjärtskador associerade med diabetes och åldrande. 
 
Hargrove påpekar att människor har konsumerat örter och kryddor i tusentals år, de kan ätas utan risk för bieffekter som följer med medicinerna.
 
- Kryddväxter och kryddor är i allmänhet säker och beprövad i kost, säger han.
 
Dom flesta människor äter inte rekommenderade fem portioner frukt och grönsaker per dag. Men genom att använda örter och kryddor istället för salt så kan man öka den näringsmässiga kvaliteten på sina måltider.

Publicerad: 2019-11-01

Tillbaka