Intresset och aptiten för ingefära har ökat rejält de senaste åren. Det finns många skäl att älska den knöliga roten med dess karaktäristiska smak.

Ingefära stärker immunförsvaret och dämpar hungerskänslorna.

Ingefära är egentligen en ört, men det är roten som vi känner igen och med fördel blandar i mat och smoothies. Ingefära odlas i tropiska klimat, till exempel i Afrika och Asien. Här listas tio saker som du kanske inte vet om ingefära.


Antioxidanter

Ingefära är packad med antioxidanter och tros stärka immunförsvaret på grund av den höga halten antioxidanter.

Hungerdämpande

Ingefära kan dämpa hunger och sötsug: ”Tugga på en bit rå ingefära – den intensiva smaken skingrar hungern!", tipsar kostrådgivaren Ola Lauritzson.

Roten

Det är roten på ingefäran vi äter. Den finns både i form av hela bitar färsk rot eller som malen krydda.

Hälsoeffekt

Det är två ämnen i ingefära som anses ha hälsoeffekter: Gingerol och shogaol. Förutom dessa så innehåller ingefära även vitaminer och mineraler.

Blodtryck

Örten kan bidra till sänkt blodtryck.

Magen

Att få i sig ingefära sägs hjälpa mot gaser, kramp, hals- bränna och diarré.

Matsmältning

Det kan förbättra och stimulera matsmältningen.

Kolestrol

Det hävdas också att ingefära kan påverka kolesterolet positivt genom att de skadliga triglyceriderna minskar.

Illamående

I Kina har den länge använts för att lindra illamående, till exempel vid åksjuka och graviditet. Forskning har också visat att den faktiskt har denna effekt.

Värk

Innehållet anses också vara antiinflammatoriskt, därför ska den kunna lindra inflammatoriska sjukdomar som artrit.

 

Publicerad: 2018-08-03

Tillbaka