Den 10 oktober firar vi World Egg Day – eller äggets dag! Rent statistiskt knäcks och äts 5 miljoner ägg en vanlig dag i Sverige. Ägget innehåller faktiskt de flesta näringsämnen vi behöver!

Rent statistiskt knäcks och äts 5 miljoner ägg en vanlig dag i Sverige. Ägget innehåller faktiskt de flesta näringsämnen vi behöver!

Ägg är proteinrika livsmedel och tack vara kolhydratrestriktiva dieter som GI, LCHF och Dukan Diet har konsumtionen av ägg successivt ökat. Tidigare undvek många ägg för att måna om goda kolesterolvärden, något som ny forskning ändrat på. Att äta ägg är inte längre förknippat med förhöjda värden av dåligt kolesterol.

Toppa formen på kontoret!

– Våra analyser visar också att ägg har ett lägre kolesterol än tidigare. Men numera anser man inte att kolesterolet i ägg har så stor påverkan på våra kolesterolnivåer i blodet, säger nutritionisten Iréne Mattisson, som är chef på risk- och nyttovärderingsavdelningen på Livsmedelsverket.

Men ägget har mer än bara högvärdigt protein innanför skalet!

1. I äggulan hittar du kolin, ett ämne som höjer prestationsförmågan och förbättrar minnet. Studier har också visat att kolin kan motverka cancer.

2. Ägg är rika på E-vitamin, en antioxidant som skyddar mot cancer, förbättrar syresättningen och förebygger rynkor. Ett ägg ger dig 35 procent av dagsbehovet av E-vitamin.

Därför går du inte ner i vikt trots att du äter nyttigt!

3. Även D-vitamin förekommer naturligt i ägg. Detta supervitamin reglerar kalkbalansen i skelettet och motverkar depression.

I stort sett får du i dig merparten av de näringsämnen du behöver för dagen, inklusive viktiga fettsyror, om du mumsar i dig både gula och vita. Det enda som saknas är kolhydrater och vitamin C!

Publicerad: 2019-11-13

Tillbaka