"Sanningarna" om våra kärlekshandtag och bilringar är lika varierande som många. Här avlivar vi några seglivade magmyter en gång för alla.

Här är en listat några vanliga myter kring magfettet. Har du koll på situps, alkohol och transfetter? Kolla myterna nedan och se vad som stämmer och inte!

1. Magfett är sämre för hälsan än fett på andra delar av kroppen – SANT!

Jo det stämmer. Fettansamlingar på magen har större hälsorisker än fett kring lår och stjärt. Magfett är starkt sammankopplat med hälsoproblem som hjärt- kärlsjukdom, stroke och diabetes typ 2.

Du var vara extra försiktig om många i din släkt har haft den typen av hälsoproblem. Dålig livsstil kan dock innebära lika stor hälsorisk som generna.

Fixa magen med fibrer!

2. Fet mat är största anledningen till bukfetma – FALSKT!

Kost med mycket fett gör knappast saken bättre, men mängden kalorier påverkar din vikt – oavsett om de kommer från smör eller pasta.

Livsstil, diet, gener och ålder är de huvudsakliga faktorerna bakom midjemåttet. Mindre portioner och färre kalorier ger automatiskt en vikt- och fettreducering.

3. Kalorier från alkohol är sämre för midjemåttet än andra drycker – SANT!

Ett glas vin eller en öl innehåller mer kalorier än du tror, och ger lite mättnad i förhållande till energimängd. Du dricker helt enkelt mer än om du ätit samma kalorimängd i form av fast föda.

Detta i samband med att levern bränner alkohol istället för fett när du dricker gör att bukfetma i form av den välkända ölmagen snabbt infinner sig. Alkohol har dessutom förmågan att göra dig hungrig utan att kroppen egentligen behöver energi-påfyllning.

4.Bränner sit-ups bort magfettet?  – FALSKT!

Magövningar stärker muskulaturen i området och ökar fettförbränningen, men det bränner inte enbart magfett. Det går helt enkelt inte att punktträna bort fettet, den ökade förbränningen gagnar istället hela din kropp!

Så här ska du äta för att minska i vikt!

Träning som löpning, simning och raska promenader är ett effektivare sätt att öka sin förbränning på.

5. Gör fiberrik mat magen mindre? – SANT!

Processad mat av typen pasta, ris eller vitt bröd kan påverka vikten negativt. Väljer du istället fullkornsprodukter kan du få motsatt effekt. En studie publicerad i American Journal of Clinical Nutrition visade att en kalorikontrollerad diet med mycket fullkornsprodukter var ett effektiv sätt för att minska just midjemåttet hos överviktiga.

6. Gör transfetter magen tjockare än andra fett-typer – SANT!

Forskare vid Wake Forest University har gjort en märklig upptäckt. Transfetter har förmågan att öka bukfettet samtidigt som det påverkar fettförbränningen på andra delar av kroppen. Mängden fett kan vara intakt, men transfettet gör att det samlas enbart på magen.

Fett av den här typen finns i margarin, kakor, kex och mycket färdigproducerad mat.

7. Är magfett svårast att bli av med? – FALSKT!

När du går ner i vikt gör du det med hela kroppen. Hade du mycket överflödskilon kring just magen är det också där du snabbast ser resultatet. Bästa sättet att minska bukomfånget är att äta hälsosamt och träna regelbundet.

Publicerad: 2020-04-14

Tillbaka