Äta rätt, träna efter jobbet, sova bra och ta hand om dig själv – samtidigt som du ska hinna med familjen och vännerna, och gärna ha någon aktiv hobby vid sidan. Allt fler känner sig stressade av hälsokraven som man ställer på sig själv och som marknadsförs i en aldrig sinande ström av tidningar och bilagor.

 

Lösningen kan finnas närmare än vad du tror – på kontoret!

”De flesta av oss spenderar merparten av det vakna dygnet på sin arbetsplats, åtminstone om man inkluderar resan dit och hem. Den goda nyheten är att du kan utnyttja den tiden för att uppnå alla dina mål, utan att det känns som någon uppoffring eller att du får dåligt samvete. Det handlar mest om att hitta nya vanor”, säger vår expert Ola Lauritzson. 

För GI Viktkolls medlemmar delar Ola Lauritzson med sig av fem smarta tips på hur du kan toppa formen och samtidigt tappa överskottskilon utan att känna dig stressad av missade tider på gymmet.

 

1. Ställ dig upp

En av de största hälsoriskerna är att vara stillasittande under för lång tid, helst ska det inte gå mer än 15 minuter innan du reser dig från stolen. Ännu bättre är om du står upp och arbetar; förbränningen ökar och du minskar risken för rygg- och axelskador. Att stå upp och arbeta ökar förbränningen med 0,7 kcal/minut. Det låter kanske inte mycket, men om du har som mål att stå upp under en tredjedel av arbetsdagen så gör det en enorm skillnad – det motsvarar att du springer 7-8 hela maratonlopp under ett år!

2. Välj en smart lunch

Undvik dyra och kaloristinna luncher på stan. En genomsnittslunch motsvarar ungefär 800 kcal. Ta hellre med dig en matlåda och ta kontroll över vad du stoppar i dig. Eller välj en maträtt från GI-boxens portionsförpackade luncher som alla innehåller färre än 500 kcal. Du har även många bra förslag under receptdatabasen som är enkla att ta med i en låda.

3. Effektivisera dina möten

Låt inte långa möten bli en viktfälla. Testa att ha stående möten. Då brukar de bli både kortare och effektivare. Och se till att hålla dig från kakorna på konferensbordet. Helt och hållet. Vill du gå ett steg längre så kan du föreslå en ”walk & talk”, det vill säga ett möte samtidigt som ni tar en promenad.

4. Optimera din lunchpaus och skippa fikabrödet

Har du ätit en bra frukost så senarelägg lunchen med minst en timme. Undersökningar visar att vi mentalt mest effektiva strax innan vi ska äta, särskilt om vi är lite hungriga.

CSS

Testa att skjuta på lunchen en timme och se vad som händer. Sannolikt minskar risken för det klassiska sötsuget på eftermiddagen – och förmodligen kan du hålla dig från snacks och fikabröd fram tills det är dags för middag på kvällen.

5. Gå eller cykla till jobbet

Gör transporten till och från jobbet till din bästa träningskompis. Försök utnyttja tiden genom att gå, cykla eller jogga till kontoret. Och hem igen. Eller åtminstone en bit av vägen. Använd en stegräknare eller träningsband och sträva efter att komma över 12.000 steg varje dag. 

 

”Inget av tipsen är särskilt märkvärdiga i sig själva. Men jag kan utlova fantastiska hälsovinster av att följa dem. Du sparar både tid och pengar samtidigt som du kommer i toppform. Och slipper dåligt samvete för att du inte varit på gymmet eller äter lite extra helgen”, avslutar Ola Lauritzson.

Publicerad: 2019-04-30

Tillbaka