Stå dig smalare, friskare och piggare!

Genom att stå upp kan du bli kvitt ryggproblem, minska risken för hjärt-kärlsjukdom och ge förbränningstakten en ordentlig skjuts.

En liten bensträckare har stora effekter, visar en amerikansk studie. På sikt kan ditt ståläge ge mindre bukfett, högre nivåer av goda kolesterolet och minskad risk för diabetes.

Ett flertal studier styrker stillasittandets faror. Den som sitter mer än 11 timmar per dygn löper 40 procent högre risk att dö i förtid än en person som bara sitter 4 timmar per dag. Och att sitta sig sjuk är fullt möjligt, det ökar också risken för hjärt-kärlsjukdom, alzheimer, cancer och depression.

Europa leder sittligan, här sitter 64% av invånarna fyra timmar eller mer per dag. Motsvarande siffra i USA är 55% – och i Sydostasien 24%.

Se upp för transfetter!

Stå bra och må bra
Men att hitta hälsofördelarna av att stå är enkelt. GI Viktkoll har pratat med Tommy Wilén, leg. naprapat, som förklarat krig mot kontorsstolen och förespråkar ståläge på arbetsplatsen.

Kliv upp och bli smärtfri!
Visste du att belastningen på ryggdiskarna ökar när du sitter? Och ju mer framåtlutad ställning du har på stolen, desto större tryck blir det på ryggen – som svarar med smärta.

- När vi sitter ökar belastningen upp till två gånger så mycket jämfört med stående läge, säger Tommy Wilén.

Han betonar också vikten av rörelse för att motverka ryggproblem orsakat av stillasittande.

- Ryggmusklerna är beroende av rörelse och påverkas negativt av den statiska belastning som ett sittläge innebär. Efter en stunds stillasittande börjar de producera smärtande mjölksyra för att markera att du bör byta ställning, fortsätter han.

Alkohol och fettförbränning!

Res dig – och rasa i vikt
När vi sitter går kaloriförbränningen på sparlåga, men så snart vi reser oss aktiveras kroppen och förbränningstakten ökar. Faktiskt i sådan omfattning att 2,5 timmar ståtid bränner ca 350 kcal mer jämfört med stillasittande läge. Med den förbrukningstakten kan en normalviktig person tappa 10-12 kilo på ett år.

Stå upp för hjärtat!
I upprätt och stående läge minskar mängden skadliga blodfetter och blodsockernivån sjunker. Det skapar bättre förutsättningar för friska kärl och hjärta. Och när du växlar tyngdpunkt från ett ben till ett annat, eller gör andra små omedvetna rörelser, stimulerar du cirkulationen.

- Kroppen simulerar egentligen en långsam gång när vi växlar från fot till fot. Vi är gjorda för rörelse och att skapa stunder av aktivitet i sitt sittande är a och o för bra hälsa. Några minuters aktivitet är bätte än ingenting alls, men mängden tid avgör hur mycket energi man förbrukar när man står. Står man upp några minuter i halvtimmen blir effekterna på kaloriförbränningen inte så himla stora. Upp och stå! säger Tommy Wilén.

Publicerad: 2019-10-01

Tillbaka