Att välja smarta kolhydrater är ett klokt val för både vikt och hälsa – oavsett ålder. Men kroppens behov förändras med tiden, så här väljer du rätt GI-mat för just dig!

25+ Ät dig frisk, smal & stark!

I den här åldern är det lätt att rätta till misstag, slarv med kosten eller motionen kan enkelt justeras och kroppen svarar i regel snabbt på dina insatser. Under dessa år lägger du samtidigt grunden för framtida hälsa, så gör sund mat och motion till dina vardagsrutiner!

Håll gärna in på snabba kolhydrater, som ris, sötsaker, pasta och bröd, och välj smarta alternativ de gånger du äter söt eller stärkelserik mat. Byt ut vetemjölet mot dinkel, kokosmjöl eller mandelmjöl när du bakar. Ersätt ris med bulgur och byt ut vetepastan mot bön- eller fullkornspasta. Satsa också på grönsaker som växer ovan jord och bra proteinkällor som kött, fisk och bönor:

Hälsosam fryst mat

Välj sunda omättade fetter som finns i olivolja och oliver, rapsolja, feta nötter och avokado. Glöm inte järnkällor, där både växtrikets gröna grönsaker och kött säkrar nivåerna i kroppen.

Planerar du att bli gravid? Se då till att maximera intaget av folsyra! Folsyra, eller folat, behövs för att röda blodkroppar ska kunna bildas och för att fostret ska kunna utvecklas normalt.

Lär dig hur du styr din förbränning!

40+ Ha koll på hormonerna!

Bland kvinnor som fött barn, närmar sig klimakteriet eller stressar mycket uppstår ofta en obalans mellan östrogen och progesteron. När progesteronhalten sjunker avtar också förbränningstakten och det blir lätt att gå upp i vikt. En lågkolhydratkost med mycket proteiner ökar progesteronet och hjälper kroppen att hitta hormonell balans.

Benstärkande kalcium och vitamin D är andra viktiga näringsämnen som gynnar både vikt, styrka och hälsa på sikt. Tanka D-vitamindepåerna genom att vistas lagom mycket i solen, äta mat som nåtts av solens strålar samt inkludera vitaminberikade livsmedel, som exempelvis mjölk, i din kost. D-vitamin behövs bland annat för att din kropp ska kunna tillgodogöra sig kalcium från maten.

Äter du tillräckligt med kalcium? Se till att inkludera mejeriprodukter av varierande slag i din kost. Laktoskänslighet är något som kan komma med åldern, det finns då laktosfria produkter att välja istället – där mjölksockret tagits bort men det benstärkande kalciumet finns kvar!

GI för vegetarianer!

65+ Tanka med B-vitaminer!

I takt med att magsyran minskar försvinner också förmågan att ta till sig vitaminer. B12 är ett sådant exempel och tecken på B12-brist är hjärtklappning, svaghet och yrsel. Personer med normal kosthållning får oftast i sig tillräckligt via en proteinrik kost. Genom att äta fisk, skaldjur, kött, ägg och mörkgröna grönsaker säkrar du intaget.

Med åren får vi svårare att känna av törst och smaklökarnas funktion försämras. Var försiktig med saltet – och ta för vana att dricka även om du inte är törstig. Ha också extra koll på blodsockernivåerna, med lite kanel i maten kan du sänka blodsockret naturlig väg. Samma krydda ger också intrycket av en sötare smak, utan att du använt dig av socker eller sötningsmedel!

Publicerad: 2020-04-20

Tillbaka