Sporta efter säsong, variera motionsformerna och utmana dig själv. Hela tiden. Så bryter du vardagsrutinerna och behåller din träningsmotivation - året runt!

Den här artikeln vänder sig till dig som motionerat regelbundet ett flertal år. Du konditionstränar 2 -3 gånger per vecka och har bra kondition. Men ibland motionerar du motvilligt och det mesta är rutin – samma joggingrunda och samma gympapass, vecka ut och vecka in. Nyhetens behag är borta och det mesta är trist rutin. Din motivation börjar dala och du hoppar över träningspassen allt oftare. I det här läget blir din största utmaning att bryta tristessen, både fysiskt och mentalt. Det är dags att få mera variation!

Byt ut träningsprogrammen med jämna mellanrum och leta efter träningsformer som ger verkliga utmaningar och bryter rutinerna. Utmaningar och omväxling inspirerar och snart ska du se att du väntar otåligt på nästa träningspass. När du märker hur din kondition förbättras och hur du överträffar dig själv ökar din motivation.

Vad är näringstäthet och energitäthet för något?

Variera mera

Genom att variera mängden, effektiviteten och fokuseringen på din träning med jämna mellanrum bryter du tristessen. Det gör din träning mer mångsidig och leder till vidareutveckling samt förebygger träningsskador. Det behöver inte vara så avancerade ändringar. Du kan till exempel lätt variera motionsformerna utifrån årstiderna. På sommaren fokuserar du på löpning, simning eller rullskridskor. På hösten är det fokus på promenader och styrketräning. Vintern kan du dela upp i två perioder. Under den första kan du ägna dig åt bollspel och gruppträning och i den andra åt träning på gym och skidåkning.

Träna i intervaller

Det är också viktigt att tänka i intervaller vad gäller mängd och effektivitet på din träning. När du tränar mer krävs också mer vila. Om du konditionstränar 4 gånger i veckan eller mer är det viktigt att ha dag med lättare träning varje vecka. Då kan du bara göra hälften av den träningsmängd som du normalt gör, så att din kropp kan återhämta sig. Du behöver inte vara orolig för att din kondition ska bli sämre, återhämtningen gör att du orkar mer i fortsättningen. 

Fler utmaningar

Nu är det dags att leta vidare och hitta något nytt. Din kondition är redan bra och du har inga större begränsningar. Var inte rädd ens för stora utmaningar, vi har alla en drivkraft inom oss att tävla med och överträffa oss själva. Varför inte börja klättra?! Det finns klätterväggar med tillgång till instruktörer i de flesta städer och klättring ger dig möjlighet att stärka musklerna, träna rörligheten och förmågan att behärska din kropp. Funktionsträning på gym innebär att du till exempel tränar ett ben i taget med ett större antal rörelser i sträck, gör två saker samtidigt osv. Dessa utmanar din koordinations- och balansförmåga, och din förmåga att behärska kroppen. Personalen på gymmet kan säkert ge dig olika tips. Varför inte bli instruktör själv? Genom att bli instruktör för din favoritträning kommer du att få ett djupare perspektiv och fina upplevelser eftersom du också kan påverka andra på ett positivt sätt. En bonuseffekt är också att din förståelse för den speciella träningens tekniker och rörelser ökar. Glöm inte att om du vill komma i mål måste resan dit vara viktig, angenäm och värd att sträva efter. Målet måste utgå ifrån dig själv. Varför inte utmana dig själv i år och lyckas med det som du länge velat göra men inte trott dig kunna klara av?!

Därför ska du inte hoppa över måltider.

  Mål inför nästa år

 

  • Att springa halvmaran! Ett maratonlopp är ett bra mål som motiverar din träning. Om du har svårt för att springa kan du i stället välja att delta i ett längre cyklings-, rodd- eller skidåkningsarrangemang.

 

  • Lär dig hjula! Eller lär dig göra en halvvolt, spring 100 m häck eller delta i en veckas fjällvandring! Vad gillar du? Vad har du länge velat göra men inte trott dig kunna göra? Nu är det dags att göra det !  

 

  • Avlägsna svagheter och brister. Vi vill i allmänhet göra sådant som vi är duktiga på. Nu är det dags att satsa på den del av din kondition som du alltid haft lite svårt för. Att du från att ha varit stel blir smidig eller från att ha varit en stadig tyngdlyftare blir en joggare som springer med lätta steg kan vara den uppiggande injektion som du längtar efter. Gör upp delmål och njut av din resa.   

 

  • Utmana dig själv! Lyckas med det som du länge velat göra, men inte trott att du klarar av.
Publicerad: 2019-10-01

Tillbaka