Alla människor är olika och har sina specifika behov. Kan du identifiera dig med någon av personligheterna nedan? Med GI-metoden får du hjälp oavsett om du är Socker-Maja, Bantar-Greta, Trötte Sture eller Sportige Sven. Kanske känner du till och med igen dig i flera av personligheterna.

Bantar-Greta

Du har provat många bantningskurer och lyckats gå ner i vikt, men efter avslutad kur har du gått upp lika mycket eller mer. Att banta är varken klokt, roligt eller långsiktigt. Kroppen reagerar med att ställa in sig på ”svältläge” och sänka förbränningen. När du sedan återgår till din normala kost lagrar kroppen extraenergin som fett som en förberedelse för kommande perioder av ”svält” – det var praktiskt för tio tusen år sedan men ställer ofta till bekymmer i dagens samhälle.

Rekommendation:
Om du vill gå ner i vikt snabbt ska du börja med en rivstart med lågkolhydrat kost typ LCHF. Du märker snart skillnad och får motivation att förändra din livsstil på lång sikt. Efter några veckor går du över till GI med lite långsamma kolhydrater och lägger till kosten. Ät inte ”så lite som möjligt” för att gå ner i vikt utan se till att bli lagom mätt. Och lär dig att äta fettrik mat – något som många som har bantat under lång tid har svårt att vänja sig vid. Det gäller att äta tillräckligt mycket mat av bra kvalitet som hjälper till med förbränningen.

Hur träningsfuskar jag smart?

Socker-Maja

Du blir sugen på ett speciellt livsmedel och känner dig tillfälligt bättre till mods när du har ätit av det. Du känner dig sockerberoende, men genom att äta socker stimulerar du sockerberoendet. För att bli kvitt beroendet måste du därför avstå från socker och andra snabba kolhydrater som omvandlas till socker i kroppen.

Rekommendation:
Var noggrann med att hålla blodsockret på en jämn nivå. Ät regelbundet och hellre mindre portioner lite oftare. Det är lättare att bemästra sockersuget om du äter så att du blir mätt. Om du vill gå ner i vikt ska du börja med en rivstart. Efter två veckor kommer ditt sockersug (abstinensen) att ha minskat. Har du ingen direkt övervikt kan du starta med långsamma kolhydrater, men undvik alla sötade produkter (även de med sötningsmedel) eftersom den söta smaken stimulerar sötsuget och hungerkänslorna.


Trötte Sture

Du tänker ofta på mat och småäter en del. Humöret går upp och ner och dina matvanor är dåliga. När blodsockret åker berg-och-dalbana svarar kroppen när det är på toppen med att överproducera insulin. Några timmar efter att du har ätit känner du dig trött, sur och hungrig och har svårt att koncentrera dig.

Rekommendation:
Ät rikligt med proteinrika livsmedel och mat som innehåller nyttiga fetter samtidigt som du tar bort alla ”vita produkter” som socker, vetemjöl, vanlig pasta och klibbigt ris. Sannolikt rör du för lite på dig. Regelbunden motion hjälper dig att hålla koncentrationen på topp. Och glöm inte att tillräckligt med sömn är viktigt för att du ska må bra. GI-mat, god sömn och motion gör dig piggare, smalare och snyggare.

Kan en promenad förebygga sjukdomar!

Sportige Sven

Du tränar flitigt men förbättrar inte dina träningsresultat. Du blir varken starkare, snabbare eller uthålligare. Det gäller att fylla på med rätt bränsle för att få det bästa resultatet. Kör du på lågoktanig bensin är det svårt att gasa på raksträckorna och hålla farten i kurvorna.

Rekommendation:
Ät en bra kombination av kolhydrater med lågt GI, relativt mycket protein och nyttiga fetter. I direkt anslutning till tuffare träning kan du fylla på med snabb energi och tillåta dig mat med högt GI. Vill du ”deffa” och minska på underhudsfettet kan du välja att vara lite striktare med kolhydraterna

Publicerad: 2019-11-05

Tillbaka