Läs mer om vad fleromättade fetter är och varför de spelar en viktig roll för hjärtats och hjärnans hälsa. Här får du en tydlig förklaring av vad fleromättade fetter innebär, när begreppet används och vad man bör tänka på kring intag och källor.
Vad är fleromättade fetter?
Fleromättade fetter är en typ av fett som består av fettsyror med mer än en dubbelbindning i sin kemiska struktur. Dessa fetter är flytande i rumstemperatur och finns främst i växtoljor, fisk och nötter. Kroppen kan inte själv tillverka vissa fleromättade fettsyror, som omega-3 och omega-6, vilket gör dem essentiella – de måste tillföras genom kosten. Fleromättade fetter bidrar till att sänka det skadliga LDL-kolesterolet och stödjer kroppens cellmembran, hormoner och nervsystem.
När används begreppet fleromättade fetter?
Näringslära: Används för att beskriva nyttiga fetter som kroppen behöver för olika funktioner.
Hälsa och kost: Förekommer i samband med kostråd som syftar till att minska risken för hjärt-kärlsjukdomar.
Forskning: Diskuteras i studier om hur fettsyror påverkar blodfetter, inflammation och hjärnfunktion.
Livsmedel: Används för att beskriva mat med god fettkvalitet, som fet fisk, valnötter och vegetabiliska oljor.
Exempel på hur begreppet fleromättade fetter kan beskrivas:
”Fleromättade fetter finns i livsmedel som lax, linfröolja och solrosfrön.”
”Omega-3 och omega-6 är två typer av fleromättade fetter.”
”Att byta ut mättat fett mot fleromättat kan bidra till bättre hjärthälsa.”
Att tänka på kring fleromättade fetter
Fleromättade fetter är nyttiga och bör utgöra en del av en balanserad kost.
De finns naturligt i fet fisk, nötter, frön och växtoljor som raps-, solros- och linfröolja.
Balans mellan omega-3 och omega-6 är viktig för att undvika inflammation i kroppen.
De hjälper till att sänka LDL-kolesterol och stödjer hjärtats hälsa.
För att bevara fettens kvalitet bör oljor förvaras mörkt och svalt, då fleromättade fetter är känsliga för värme och ljus.
Publicerad: 2025-10-23
Ola Lauritzson
Kostrådgivare
Ola Lauritzson är författare, entreprenör och en av Sveriges mest kända kostrådgivare. Han har hjälpt tusentals att förändra sin livsstil genom sina populära böcker om hälsa och viktkontroll.
Läs mer om vad glykemisk belastning är och varför begreppet används för att ge en mer heltäckande bild av hur maten påverkar blodsockret än glykemiskt index (GI). Här får du en tydlig förklaring av vad glykemisk belastning innebär, när det används och vad man bör tänka på i samband med kost och hälsa.Läs mer
2025-10-02
Glykogen
Läs mer om vad glykogen är och varför det är en viktig energireserv i kroppen. Här får du en tydlig förklaring av vad glykogen innebär, när begreppet används och vad man bör tänka på kring dess funktion i samband med kost och träning.Läs mer
2025-10-02
Energibalans
Läs mer om vad energibalans är och varför det är en viktig del av kroppens hälsa och viktkontroll. Här får du en tydlig förklaring av vad energibalans innebär, när begreppet används och vad man bör tänka på för att uppnå en hållbar livsstil.Läs mer
"Jag har bättre blodsockernivå och orkar mycket mer än tidigare.
Jag har gått ner 0.8 kg bara under denna vecka. Sockersuget har försvunnit och jag har slängt allt godis."
Eva, 35 år
Färdiglagat till dörren
Lunch och middag
Daglig coaching via mail
Recept och träningstips
Välj mellan 11 nyttiga måltider
GI-boxen innehåller färgstark mat tillagad med både hälsan och smaklökarna i åtanke. Varannan vecka, så länge du önskar, kommer vi hem till dig med 10, 20 eller 40 rätter beroende på vad som beställts, som räcker till både lunch och middag i en, två eller fyra veckor (mån-fre). På så sätt gör vi det enkelt för dig att äta gott, leva nyttigt och få ihop vardagsbestyren. Läs mer om GI-boxen här.